Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

145 nya elbussar väntar på att sättas i drift på söndag. Bild: Jesper Wiberg
145 nya elbussar väntar på att sättas i drift på söndag. Bild: Jesper Wiberg

Största tidtabellsskiftet någonsin – så påverkas du

På söndag sker Västtrafiks största tidtabellsskifte någonsin. 145 nya elbussar sätts i drift vilket påverkar körsträckan för flera linjer. Samtidigt ställs trafiken om för att ge plats åt bygget av Västlänken och nya Hisingsbron.

Två, eller egentligen tre, stora förändringar sker i kollektivtrafiken i Göteborgsområdet på söndag. GP har redan rapporterat om namnbytet på flera av Expressbussarna som blir av med sina färgnamn och istället kallas för X1, X2, och X3.

LÄS MER: Expressbussar byter namn och sträcka

Den andra stora förändringen beror på byggena av Västlänken och nya Hisingsbron och kommer framför allt att påverka hållplats Nordstan.

Bussar och spårvagnar på väg mot Hisingen kommer inte längre att stanna vid hållplatsen och i andra riktningen kommer trafiken begränsas till ett fåtal bussar.

– Det är en stor knutpunkt som försvinner för många, men vi kan inte köra in så många fordon i centrala staden med det stora arbete som pågår nu, säger Sara Ihrlund, chef för trafikomläggningar på Västtrafik.

Nya hållplatser för byten blir istället bland annat Frihamnsporten, Gamlestadstorg och Järntorget.

Viss påverkan kommer även att ske på Korsvägen men inte alls i samma utsträckning som Nordstan.

34 busslinjer elektrifieras

Den tredje stora omläggningen gäller införandet av 145 nya elbussar på 34 linjer som nu blir helt elektrifierade.

De nya bussarna måste ladda under dagen och därför har 19 nya så kallade pantografer byggts upp vid olika ändstationer.

Flera busslinjer kommer att delas upp i två olika linjer för att bussarna inte ska få för lång körväg utan laddning. Detta gäller framför allt i Partille. Men även några andra linjer berörs.

– För den enskilda resenären kan jag förstå att det känns tråkigt att behöva byta en extra gång, och där har vi fått en del synpunkter framför allt från Partille. Men vi har också fått mycket positiv respons på elektrifieringen, berättar Sara Ihrlund.

LÄS MER: Västtrafik får 150 nya elbussar

LÄS MER: Västtrafik larmar om att elbussatsning kan stoppas

Stor informationsinsats

För att underlätta för resenärerna att hitta rätt i den nya tidtabellen uppmanar Västtrafik alla att söka sin resa i appen innan man åker iväg. Man kommer även att ha informatörer på ett 15-tal stora hållplatser under hela nästa vecka.

– Det här är kommunikativt utmanande då det är så många förändringar på gång samtidigt, säger Sara Ihrlund.

Kommer det bli kaos nästa vecka?

– Det är svårt att sia om. Vi har i alla fall satsat jättemycket på kommunikationen. Det som möjligen kan underlätta är att vi har 40 procent mindre resande nu i coronatider. När det gäller el-bussarna så har vi scenarioövat mycket på hur vi ska agera om en buss inte laddar till exempel, så där finns det en plan B.

Linjer som får ny sträckning på grund av elekrifieringen

58 får ny ändhållplats

Linjen får ny körväg och fler turer. Linje 58 byter ändhållplats från Västra Eriksberg till Eketrägatan. Linjen kör samma väg som idag mellan Bergsjön och Eriksbergstorget. Därefter fortsätter linje 58 som dagens linje 16 från Eriksbergstorget till Eketrägatan. Linjen får fyra nya hållplatser: Danaplatsen, Säterigatan, Lundby Gamla Kyrka och Eketrägatan men kommer inte att stanna på hållplatserna Eriksbergsdockan och Bockkranen.

513 delas upp i två linjer

Dagens linje 513 delas upp i två linjer, linje 512 och 513. Den nya linje 512 ersätter linje 513 på sträckan Partille C – Furulund – Öjersjö – Mölnlycke Företagspark – Liseberg. Den kör till samma hållplatser som idag mellan Partille centrum och Delsjömotet, därefter kör den till Lisebergs station som är ändhållplats.

515 delas upp i två linjer

Dagens linje 515 delas upp i två linjer 515 och 517. Nya linje 515 startar vid Partille C och förlängs från Östra sjukhuset till Gamlestaden istället för att köra till Svingeln. Den kör till samma hållplatser som idag mellan Partille centrum och Östra sjukhuset, därefter kör den via hållplatserna Munkebäcksmotet, Gustavsplatsen och Gamlestads Torg Västra, som blir ny ändhållplats. Natturerna kör bara till Östra Sjukhuset men via Puketorp. Nya linjen 517 kör var 30:e minut mellan Furulund och Partille centrum.

Gul express delas upp i två linjer

Nya linjen 518 ersätter Gul express på sträckan Jonsered-Stärtered-Partille C. Ny ändhållplats för Gul express blir alltså Partille centrum.

519 delas upp i två linjer

Dagens linje 519 delas upp i två linjer och blir linje 519 och 510. Linje 519 kortas av och kör på sträckan Jonsered - Kåhög - Partille C. Linje 510 kör sträckan Partille-Utby-Heden.

751 får ny körväg

Linjen får ny körväg och fler turer. Linje 751 vänder alltid vid Mölnlycketerminalen, även i rusningstid på vardagar. Det innebär att linjen inte kommer att köra till hållplatserna Hulebäcksgymnasiet östra och Mölnlycke Fabriker.

761 delas upp i två linjer

Linje 761 kortas av och kör på sträckan Lindome station – Sagered – Kållered station – Rävekärr – Mölndal station. Linje 757 är en ny linje och kör på sträckan Mölndals innerstad – Krokslätt – Sahlgrenska – Linnéplatsen.

Gå in på Västtrafiks hemsida för att se alla förändringar som sker i och med tidtabellsbytet på söndag.

Källa: Västtrafik

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.