Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

– Det påverkar oss att folk blir oroliga, säger Jill Johansson, verksamhetschef på 1177 i Västra Götaland. Bild: Claudio Bresciani/TT
– Det påverkar oss att folk blir oroliga, säger Jill Johansson, verksamhetschef på 1177 i Västra Götaland. Bild: Claudio Bresciani/TT

Större tryck väntas på 1177 efter riskökning

Efter att Folkhälsomyndigheten uppgraderade risken för allmän spridning av covid-19 i Sverige till "mycket hög", förväntar sig vårdguiden 1177 att trycket på dem kommer att öka ytterligare. Jill Johansson, verksamhetschef på 1177 i Västra Götaland, säger att de jobbar så gott de kan.
– Vi gör allt för att bemanna upp, säger hon.

Det finns tecken på samhällspridning av covid-19, detta meddelade Folkhälsomyndigheten på en pressträff under tisdagen. Smittskydd Västra Götaland gick snabbt ut och motsatte sig den bilden, men vårdguiden 1177 förväntar sig nu att trycket på deras telefonlinjer kommer öka ytterligare.

– Det påverkar oss att folk blir oroliga. Vi har långa väntetider men vi jobbar på så gott vi kan. Det gäller inte bara oss, utan hela Sverige, säger Jill Johansson, verksamhetschef på 1177 i Västra Götaland, som tar en paus i ett beredskapsmöte för att tala med GP.

LÄS MER: Västra Götalandsregionen: Ingen påvisad samhällsspridning

Är mötet insatt på grund utav den nya riskbedömningen?

– Nej. Det jag kan säga är att man alltid har dessa möten i situationer som denna. För att se över alla verksamheter.

Jill Johansson förklarar att de gör allt de kan för att bemanna upp och att uppmärksamheten som följer uttalanden från Folkhälsomyndigheten brukar öka trycket på dem.

– Men vi har ett högt tryck som det är.

LÄS MER: Agnes Wold: "Kan inte förstå dem som varit kritiska mot Folkhälsomyndigheten"

LÄS MER: Gymmen anpassar sig efter coronaviruset

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.