Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Störningar i tågtrafiken blev långvariga

En brand i en högspänningskabel orsakade stora störningar i tågtrafiken till och från Göteborg under torsdagen. På fredagsförmiddagen var problemet fortfarande inte löst.

En brand i en högspänningskabel i ett ställverk fick stora konsekvenser under torsdagseftermiddagen och påverkade bland annat trafiken till Stockholm och Malmö. Även Öresundstågen drabbades av störningarna och tvingades vända i Mölndal, i stället för i Göteborg. Dessa sträckor ska nu rulla som vanligt, uppger Trafikverket, men ytterligare störningar är att vänta i Västsverige.

– Det påverkar ganska många tåg, främst pendeltåg, sade Annika Lormark hos Västtrafiks störningsjour till GP under fredagen.

Västtågen hårt drabbade

Hårdast utsatt för problemen i tågtrafiken var Vänersborg, som utöver branden också drabbades under gårdagen på grund av ett växelfel, men även sträckan Uddevalla-Herrljunga-Borås. Enligt Trafikverket får man räkna med att störningarna kommer att pågå under hela förmiddagen.

– Även när man har åtgärdat problemet så tar det tid att starta upp alla system som legat nere, säger Trafikverkets presstalesperson Yasmine Boulechfar.

Läs mer: Fortsatt stopp i tågtrafiken till Vänersborg

Problemen lösta under fredagseftermiddagen

Vid lunchtid på fredagen kunde Trafikverket konstatera att man lyckats komma ifatt tidsschemat efter branden. Även växelfelet i Vänersborg uppges vara löst.

– Det är åtgärdat och klart för trafik. Tågen kommer att rulla enligt tabell från och med 14-tiden, säger Sven Lindberg på Trafikverkets pressjour.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.