Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild.

Stöldliga får tillbaka skroten de stal

Två män körde Bohuslän runt och samlade på sig flera hundra kilo skrot, värt tusentals kronor. Nu döms de till fängelse respektive villkorlig dom för stölderna.

I början av sommaren och fram till början av juli åkte männen från sin bas i Göteborg, norrut och riktade fokus mot Bohuslän. Här åkte de runt bland gårdar och samlade på sig skrot.

– Om man tar något som folk slängt som inte verkar tillhöra någon, som inte ligger inom inhägnat område, så trodde jag att vi fick ta det, säger en av männen i ett polisförhör.

När en markägare upptäckte att männen plockade skrot, framförallt koppar, ur hans container ringde han till polisen.

Innan polisen kom höll mannen och en släkting till honom kvar männen på platsen. Männen häktades för några veckor sedan och nu har rättegången mot dem hållits.

Båda männen erkänner stölderna. Men de förnekar att de hade någon avsikt och skulle sälja sakerna vidare.

Uddevalla tingsrätt väljer att bara delvis tro på männen. De döms för stölderna, den ene mannen till tre månaders fängelse och den andre mannen till villkorlig dom.

Däremot så frikänns de från åtalspunkter som rör häleri.

Dessutom har männen yrkat på att få behålla all skrot och koppar de stulit, och som polisen inte hittat någon ägare till.

Det tyckte inte åklagaren att männen skulle få göra. Men Uddevalla tingsrätt tycker annorlunda och männen får behålla stöldskroten.