Ståtliga fartyget på besök i Västsverige

Tullkammarkajen i Halmstad har fått finbesök – det 43 meter långa, tremastade skolskeppet Fridtjof Nansen har tillfälligt lagt till längs kajen i Nissan.

ANNONS
|

Det var under måndagskvällen som lade skolskeppet Fridtjof Nansen, hemmahörande i Tyskland, la till vid kajen i Halmstad. Det är inte första gången i år hamnen fått finbesök från segelfartyg, då Halmstad var värd för årets upplaga av Tall Ship Races nu i sommar.

LÄS MER: Här ligger fartygen under Tall Ship Races

Snart 100 år gammalt fartyg

Det snart 100 år gamla fartyget mäter 43,3 meter (eller 52 meter med bogspröt) och med sina tre master ger det ett mäktigt intryck. Ombord finns drygt 30 personer som under en veckas tid ska lära sig allt om segling, vädret till havs och navigering.

– Det är mestadels unga ombord som ska lära sig om segling. Skeppet är byggt så att man behöver vara många ombord och att man känner sig behövd, säger Johannes Kahan, en av skeppets kaptener.

ANNONS

Del av utbildningsresa

Han berättar att skolskeppet lämnade Tyskland förra veckan och gjorde därefter ett stopp i Malmö där man bytte crew ombord. Nuvarande besättning ska segla upp till Göteborg innan man vänder tillbaka mot Tyskland.

– Vi lämnar Halmstad under tisdagen men vi måste kolla väderprognosen innan vi kan bestämma hur dags vi avgår, berättar Johannes Kahan samtidigt som övriga besättningen sitter på däck och äter frukost.

För de allra flesta som befinner sig ombord på Fridtjof Nansen är det första gången på ett stort fartyg. En av nybörjarna är Felix Wallerand.

– Mina rumskamrater skulle åka med och när jag såg en bild på skeppet kände jag att jag också ville hänga med, säger han.

Felix har ännu inte varit uppe och klättrat i masten, men det är något han ser fram emot att göra – likaså att styra. Men livet till havs är inte bara glädje.

Inget för den sjösjuke

– Båtens rörelser när det var hårt väder var inte roliga. Det är redan flera ombord som har ”matat fiskarna”, dock inte jag. Det värsta var att rörelserna inte slutade ens när vi kom till Halmstad, säger Felix Wallerand.

Johannes Kahan berättar att de flesta som reser med Fridtjof Nansen är tyskar, men att det händer titt som tätt att människor från andra länder går ombord. Och även om skeppet är stort blir det tight och intensivt under veckan man är ute och seglar – men det är inget som stör Felix Wallerand.

ANNONS

– Alla ombord är supersnälla och vi har redan blivit ett bra crew, säger han.

ANNONS