Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Stänger lanthandeln efter 151 år

1867 öppnade Bäcks lanthandel. Men nu tvingas delägaren och handelsmannen Thomas Bengtsson plocka ner skylten – om inte någon annan vill ta över förstås.

Charkdisken som för några veckor sedan var fylld av kvalitativt kött, fågel och fisk, såväl ekologiskt som närodlat, gapar nu tom. I hyllorna bakom kassadisken, där varor har ställts upp i 151 år, är det lika tomt. Endast i kyldisken och på ett mindre bord återfinns några kylvaror och diverse städ- och tvättartiklar. Viss skillnad mot de cirka tusen artiklar som fram tills nyligen salufördes i den lilla handeln i Norrmannebro i det nordöstra hörnet av Kungälv, en dryg halvkilometer innan gränsen mot Lilla Edet och med utsikt över Göta älv.
– Det är ju så vackert här. Hoppet är det sista som överger människan och jag hoppas fortfarande att någon ska ta över, säger Thomas Bengtsson. 

Han har varit delägare sedan 2013 tillsammans med sin syster Kristina Bengtsson samt paret Jörgen Sjöblom och Marita Pettersson. Men det är Thomas som har stått bakom disken. Nu har de nått vägs ände och valt att stänga butiken som bevarat traditionen med varuförsäljning över disk. Något som Kungälvs-Posten var först att skriva om.
– Jag trodde nog att det skulle vara lättare att få fart här. Prismässigt har vi inte haft en chans mot de stora konkurrenterna, många av våra tidigare kunder har hemtjänst som handlar på andra ställen och en del dör också. Det betyder en hel del för oss om tio personer som handlat för 800 kronor i veckan försvinner.

Är det med sorg i hjärtat ni stänger?
– Det är det, fast det är dubbelbottnat. Det har varit fantastiskt att vara här, extremt socialt med alla kundkontakter, samtidigt ska det bli gott att inte vara uppbunden sex dagar i veckan.
Förutom butiken så har Bäcks lanthandel även drivit kafé. Och på torsdagar, under alla månader med r i, har ärtsoppa serverats.
– Det har kommit en del hit, särskilt ungkarlar som ätit frukost på lördagarna.

2016 hade butiken i snitt 60 kunder per dag. De senaste månaderna har det legat kring ett 40-tal. Störst har kundtillströmningen varit, likt övrig handel, på torsdagar, fredagar och lördagar.
– Många har varit närboende men vi har även haft en del som hittat hit från Stenungsund och Göteborg. De kunderna har vi fått tack vare mun-till-mun-metoden eftersom vi inte kunnat lägga några pengar på marknadsföring.
På söndag, eller eventuellt någon dag in i nästa vecka stänger Bäcks helt. På skylten står det 1866, men efter samtal med den förste ägarens släkting har öppningsåret ändrats till 1867.
– Sveriges äldsta lanthandel stänger men jag hoppas det kommer någon som vill föra arvet vidare. Jag är övertygad om att det går att ta tag i det igen, säger Thomas Bengtsson.