Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Naturen betyder mycket för Jessika Berglunds skapande. Det avspeglas i utställningen Koltrastvåren.

Ställer ut från fem skrivbord

Hon skriver, hon tecknar och hon samlar. Och när konstnären Jessika Berglund ställer ut på Botaniska är det med en kombination av de tre verksamheterna. Allt med den gemensamma nämnaren djur och natur.

Författaren och tecknaren Jessika Berglund från Mölndal har alltid varit naturintresserad. Som ung var hon med i Fältbiologerna och fortfarande vistas hon mycket i skog mark.

– Det ger mig så många upplevelser att vistas där. Jag gillar skiftningarna i väder och årstider. Det händer alltid något. Vi är ju faktiskt en del av naturen. Det är det jag vill berätta om både när jag ritar och skriver, säger Jessika Berglund.

Utställningen på Galleri Floras rike i Botaniska trädgården som öppnade i lördags (pågår till 27 mars) bär titeln Koltrastvåren och består av döda djur, stenar, växter och snäckor som Jessika Berglund samlat på sig under sina vandringar.

Själv kallar hon det för ett naturaliekabinett som kompletterats med texter och teckningar.

– Jag ser det som ett bilduttryck. Det var när jag fick vara med på en liknande utställning på Sofiero 2007 som jag kände att det här var ett bra sätt att jobba. Sedan dess har jag letat efter en lämplig utställningslokal och det här rummet är ju fantastiskt, säger Jessika Berglund.

Normalt har hon sina samlingar hemma i det kombinerade vardags- och arbetsrummet, där det för övrigt finns inte mindre än fem skrivbord: ett för skrivande, ett för tecknande, ett som samlingarna står på och två där hon fixar med dem.

– Eftersom allt får plats i det rummet var jag lite orolig för hur jag skulle kunna fylla det här stora rummet. Men det har ju gått bra, säger hon.

Utställningen riktar sig till både barn och vuxna, även om hon märkt att äldre besökare är lite mer känsliga.

– Vuxna reagerar starkare på döda fåglar och berättelser om dem. Barn tycker att det är skönt att prata om döden och klarar att hantera känslor och sorg mycket bättre än vad vi tror, säger Jessika Berglund.

Döden är ju också ett naturligt inslag i den natur som hon ständigt återvänder till för att hämta inspiration, kunskap och idéer.

– Där finns ju så otroligt mycket att se. Jag blir glad nästan varje gång jag är där och vi har ju otroligt fina skogar i Mölndal.