Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

- Konst ska väcka känslor, säger Ola Sjösvärd, kassör i Orusts konstförening.

Sprattel-Jesus upprör på Orust

Ett konstverk som föreställer Jesus som sprattelgubbe rör upp känslor på Orust. "Förskräckligt", säger en man i Henån till GP.

I påskhelgen är det konstvandring i södra Bohuslän. På kulturhuset Kajutan i Henån pågår en utställning med verk från ett antal konstnärer från Orust, en salong som för övrigt invigdes redan den 21 mars och pågår till den 16 april.

Ett av verken föreställer Jesus på korset, en manshög installation, tillverkad i plywood och färglagd i olja och bladguld.

Det är inget kontroversiellt motiv i sig. Men i det här fallet har Jesus försetts med rörliga ben och armar. Och ett snöre hänger under konstverket. Det är meningen att man ska dra i repet.

Jesus som sprattelgubbe, med andra ord.

Konstverket, framför allt dess funktion, har inför påsken fått sinnet att rinna över för några Orustbor.

- Det är förskräckligt att avbilda Jesus på det sättet. Vad hade hänt om någon gjort samma sak med Mohammed, frågar sig en man i ett samtal till GP.

Förfärligt och en hädelse

GP drog på långfredagen till Kajutan i Henån för att reda ut begreppen.

- Vi har fått några enstaka reaktioner. Man hävdar att konstverket är förfärligt och en hädelse. Det finns några bokstavstrogna kristna på Orust som ser det hela på det viset, men för oss handlar det om konstnärlig frihet, säger Christer Blomqvist, kontaktman på Kajutans konsthall och ordförande i Orusts konstförening.

En person krävde i ett samtal med Blomqvist att Jesus-installationen skulle bytas ut till ett annat konstverk av samma upphovsman, Björn Perborg från Grindsby.

- Det är inte aktuellt, vi censurerar inte konst. Jesus-verket är enligt min mening ett sätt att avdramatisera religionen, säger Christer Blomqvist, som ser "sprattelgubben" som något positivt.

- Jesus sa ju "låt barnen komma till mig". Här får de en chans att verkligen göra det.

Ola Sjösvärd, kassör i Orusts konstförening, är av samma uppfattning.

- Konst ska väcka känslor. Det är inte bara inom islam det finns extremister och fundamentalister. Jag anses väl i vissa kretsar som evigt förtappad, men jag skulle kunna tänka mig att ha Jesus som sprattelgubbe hemma, säger han.

Uppskattad konst

Delar av prästerskapet på Orust ska enligt Christer Blomqvist uppskatta Björn Perborgs Jesus-verk.

- Komministern i Myckleby, Egil Midtbö, var här kulturhuset i förra veckan och höll ett föredrag. Han tittade då på sprattel-Jesus, drog i snöret och tyckte det var kul, säger Blomqvist.

GP fick tag i Egil Midtbö på fredagskvällen och han bekräftar den uppfattningen.

- Jag kan inte vara upprörd över motivet. Jag ser ett tydligt kristet motiv och är det något vi behöver så är det kristna symboler i konsten, säger Midtbö.

- Jesus är ju både Gud och människa, inte bara det ena eller det andra utan båda, tillägger han.

En knapp mil från Henån, i natursköna Slussen, visar Björn Perborg, 40, som en del i konstvandringen några av sina andra verk.

Det var en rolig idé

Hur kom du på idén med sprattel-Jesus?

- Verket är gjort 2002. Det vara en rolig idé som bara dök upp. Om man vill kan man tolka det som en sorts kritik mot att människor använder religionen för sina egna syften, säger Perborg.

Har du själv fått några reaktioner från Orustborna?

- Nej, det har jag inte. Jesus-verket, som egentligen heter Krucifix, har varit utställt fyra gånger och jag har bara fått reaktioner en gång tidigare.

Vad hände då?

- Det var under en utställning i norra Italien för ett par år sedan. Jag fick beskedet att Jesus på korset inte fick vara med. Trodde att det var arrangören eller kyrkan som sa nej, men jag fick senare höra att det var svenska ambassaden i Rom som låg bakom.

Björn Perborg har studerat religionsvetenskap och är uppvuxen i en "tämligen religiös miljö".

- Jag var tvungen att be aftonbön och gå i söndagsskola. Har väl grubblat en hel del i religiösa frågor.

I utställningen i hamnskjulet i Slussen hittar vi flera stora oljemålningar med änglar.

- Kanske är Jesus på korset och änglamålningarna en reaktion på min uppväxt, säger Björn Perborg.

Sugen på att köpa Perborgs sprattlande Jesus? Då är priset 15 000 kronor, prutmån ej inräknad.