Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Spelarna som träffats av blixten klarade sig – inga allvarliga skador

I slutet av första halvlek mellan Stenungsunds IF och Vänersborgs IF slog blixten ned bakom hemmalagets mål. Tumult utbröt när många av spelarna plötsligt föll till marken. – Många grät, det var väldigt dramatiskt, säger åskådaren Tobias Coster. Spelarna har klarat sig utan några allvarliga skador

Mitt under pågående match i division två slog blixten ner rakt ner på fotbollsplanen Nösnäsvallen i Stenungsund.
– Från ingenstans slog blixten ner och det small bara till. Sedan föll 8-10 spelare till marken, säger Fredrik Roos, marknadsansvarig i Stenungsund IF.

Flera ambulanser tog sig snabbt till platsen.
– Två spelare från Vänersborgs lag och en från Stenungsund fick följa med till sjukhus, säger Fredrik Roos.

Glädjande besked 

Kungälvs sjukhus bekräftade igår att tre personer kommit in för vård och under lördagen så var skadeläget oklart.

– Tre unga vuxna har har kommit in. Skadeläget är oklart och en är inlagd för fortsatt vård. Ingen är livshotande skadad, säger en talesperson för Kungälvs sjukhus.

Några timmar efter matchen så kunde man fastslå att två av spelarna klarat sig efter blixtnedslaget. Vänersborgs IF skrev på sin hemsida vid halv nio-tiden på lördagen att deras spelare är utom fara men är kvar på sjukhuset för observation.

På söndagen kom även positiva besked om spelaren från Stenungsunds IF som förts till sjukhus:

– Vår spelare mår okej efter omständigheterna, han blev utskriven i går kväll och intväntar några provsvar idag, säger Fredrik Roos, marknadsansvarig hos Stenungsunds IF.

Spelaren förväntas snart vara tillbaka i träning:

– Det här kunde gått betydligt sämre. Det var lite skärrat igår efter det som inträffade, det var en chockad stämning. Men nu känns det okej. Vi ska ha en samling innan träningen imorgon och förväntar oss att vår spelar som fick åka till sjukhus ska vara tillgänglig, säger Fredrik Roos.

Blixtnedslag bakom mål

Tobias Coster var en av de åskådare som fanns på plats under matchen. Han berättar om en dramatisk scen när blixten slog ned. 

– Det hade regnat lite i början av matchen, men sen blev det uppehåll. Plötsligt, mitt under uppehållet slog blixten ner i en skogsdunge precis bakom hemmalagets mål. Det kom ett starkt ljus och en väldigt hög smäll, säger han. 

Coster berättar även han om hur hälften av spelarna föll till marken efter blixtnedslaget, och hur tumult uppstod. 

– Resten av spelarna sprang av planen, några i publiken med barn sprang också iväg. Många grät, säger han. 

De flesta av spelarna kunde sedan resa sig upp, men en låg, enligt Tobias Coster kvar på marken och fick bäras av planen. 

"Många blev skärrade"

Enligt Fredrik Roos chockades många spelare vid händelsen och kontrollerades av ambulanspersonalen på plats för skador.

– En kille i Vänersborg låg kvar på marken rätt länge. Så många blev skärrade, men ambulanserna kom fort och efter 10 minuter kom beskedet från domaren att avbryta matchen, säger han.

Ambulans behandlade sedan de personer som kände av huvudvärk och oro på plats. Han berättar skärrat om starka scener.

– Jag pratade med spelare som berättade att det plötsligt bara blev svart och sedan vaknade de upp och undrade var de befann sig någonstans, säger han.

Tänker på de som skadats

Stenungsunds IF meddelar strax efter händelsen att de inte vet hur det blir med den avbrutna matchen: "Det får bli en fråga för tävlingskommittén i SvFF. Just nu tänker vi på de som skadats och att allt går bra för dem, och att de tar hand om varandra inom lagen", skriver klubben på sin hemsida. 

Under söndagen är det fortfarande oklart när matchen som avbröts ska återupptas igen. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.