Anna Berger.
Anna Berger.

Spelade nätpoker med stulen mobil

ANNONS
|

Anna och hennes tre vänner var på nattklubben Tylöhus i Halmstad.

– Jag minns att jag tänkte att det var så mycket folk att jag skulle hålla noga koll på mina saker, säger hon.

I efterhand minns hon att ett gäng killar kom fram till dem på dansgolvet, men hon märkte aldrig när någon var nere i hennes stängda väska och stal hennes telefon.

– Då tänkte jag att det var tur att det inte var en ny mobil som kunnat innehålla kontoinformation till mig.

Mobilen var en äldre Sony Ericsson och var i sig inte värd några pengar. Hon letade efter den på nattklubben men vakterna berättade för henne att mobiler ofta försvinner och att hon skulle komma tillbaka följande dag.

ANNONS

Nätpoker och utlandssamtal

Vad Anna inte kunde föreställa sig var att medan hon upptäckte att telefonen var borta så spelade tjuven bort 5 580 kronor på nätpoker samt ringde och sms:ade utlandssamtal för 323 kronor. Det tog 25 minuter och sju sekunder att spela upp pengarna och det var Telias spärr på 5 000 kronor som till slut stoppade tjuven.

– Jag visste inte att det hade hänt förrän dagen efter när en man ringde mig från ett företag och presenterade sig som säkerhetsansvarig.

Mannen, från företaget Zong, berättade att hennes mobilkonto hade använts för att spela nätpoker och notan hade hamnat på hennes mobilfaktura. Anledningen till att han ringde henne var att företaget hade reagerat över att en ny kund spelat bort så mycket pengar så snabbt.

– Jag blev oerhört lättad och jag fick intrycket att han skulle ta bort kostnaden.

Anna fick ett mail där det bekräftades att Zong blockerat Annas nummer för vidare tjänster och att hon skulle skicka polisanmälan till dem. Efter den 21 juni har hon inte hört något från företaget och de har inte svarat på hennes mail.

Företag i Pakistan

Fenomenet med betalningar via mobilräkningen är inte nytt. Tjänster som att betala bussbiljetter och rösta till melodifestivalen är vanliga. Nu verkar dock tjuven ha lärt sig att använda telefonen för att spela poker mot en kompis som tar hand om vinsterna.

ANNONS

Stefan Fykell, förundersökningsledare på polisen i Halmstad, hade innan i går morse aldrig hört talas om fenomenet.

– Jag tittade nyss på ett ärende med precis samma tillvägagångssätt och samma företag inblandat. Detta kommer vi säkert att få se mer av.

Enligt Stefan Fykell har företaget sitt säte i Islamabad, Pakistan och han tror att det kommer att bli svårt att få ut uppgifter på tjuvarna om inte företaget är välvilliga.

– Det vi kan göra är att ta kontakt, men vi har inga befogenheter att begära ut uppgifter från Pakistan när det gäller fakturor på 5 000 kronor.

Varken Telia eller Göteborgspolisen har hört talas om den här typen av bedrägerier. Deras råd är att ha koll på hur du spärrar ditt abonnemang och göra det så fort det är möjligt.

GP har försökt kontakta Zong men inte fått svar.

"Det behövs inte kreditkortsnummer, utgångsdatum eller faktureringsadress. Tänk så här: när du betalar med kreditkort måste du ange minst 80 tecken. Med Zong, behövs bara ditt mobilnummer, ett nummer som du kan utantill. Det blir inte enklare än så."

ANNONS