Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Konstpedagogerna Jonte Nynäs och Christina Thölin testar att kommunicera via den ganska oansenliga roboten. Bild: Privat

Specialbyggd robot visar konst på Akvarellmuseet

Genom att filma konsten och visa upp den i realtid på en skärm någon helt annanstans får nya grupper möjlighet att ta del av kultur. Det är syftet med ett forskningsprojekt på Akvarellmuseet i Skärhamn som resulterat i en unik robot.

– Det här skulle mycket väl kunna vara ett komplement till studiebesök för en skolklass som ofta kostar mycket, är omständligt och tar tid. Tänk att besöka Akvarellmuseet på en kvart under en lektion och prata med en insatt konstpedagog, säger Peter Ljungstrand.
Han är ansvarig för projektet på forskningsinstitutet Rise Interactive som ihop med Akvarellmuseet utvecklat den nya roboten. 
Ebbot som den heter är en fortsättning på ett tidigare projekt med en färdig robot. 
– Den här roboten är specialbyggd för att funka här hos oss. Den tidigare kunde röra sig ganska begränsat. Den här svarar snabbare och är mer lättstyrd. Den har också mycket bättre bild och ljud. Nackdelen är att den kan vara lite väl känslig ibland, säger konstpedagogen Jonte Nynäs.

Det är distansbesökaren som styr hur roboten ska röra sig och hur den ska filma via en webbsida. Det gäller därför att användaren och museets pedagog som håller i visningen är samspelta.
– För min del har det handlat om att jag får prata på ett annat sätt och vara mer följsam. Vi skapar konstupplevelsen tillsammans. Här måste vi arbeta vidare med att utveckla pedagogiken, säger Jonte Nynäs.

Peter Ljungstrand menar att en robot skulle skapa en större likvärdighet då kulturupplevelser skulle bli mer lättillgängliga för de som bor på landsbygden eller har svårt att röra sig. 
På sikt skulle den även kunna användas av äldreboenden men Jonte Nynäs tror att det krävs att både de boende och personalen har en viss förförståelse för tekniken. 
Peter Ljungstrand menar att distansbesökaren tar en aktiv roll vilket stimulerar hjärnan och kan bromsa kognitiva nedsättningar bland äldre.
– Det här är en prototyp, men vi hoppas kunna fortsätta utveckla den här och använda den i skarpt läge, säger han.

Om det blir någon fortsättning på forskningsprojektet avgörs tidigast i vår av Västra Götalandsregionens kulturnämnd som har finansierat det här och det förra. I februari ska projektet utvärderas. 
På sitt senaste möte fick politikerna en guidad visning av roboten. Vice ordförande Lars Nordström (L) ser fördelar med tekniken men anser att den har sina brister.
– Ljudet var inte det bästa och vi hade en dålig skärm här. Tekniken behöver nog förfinas lite och man behöver tänka lite på när man ska zooma in på någon detalj och när man ska visa på håll. Alla utställningar passar sig nog inte heller. Men vi måste vara öppna för att experimentera. Det är viktigt att konsten blir tillgänglig för fler. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.