Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Sparpaket ger färre nyfödda i Mölndal

Det ska bli färre allmänna vårdplatser i Mölndal, bland annat på förlossningen. Samtidigt får sjukhuset i framtiden ta hand om betydligt fler ortopedipatienter. Det är några av följderna efter besparingskraven för SU.

I förra veckan presenterade SU:s ledning de sparåtgärder som ska åtgärda den budget som gick med 120 miljoner kronor minus i fjol. Bland annat försvinner 28 vårdplatser inom förlossning och barnakutvård från Mölndals sjukhus och samtidigt ska all ortopedi på sikt förläggas där.

– Vi genomför besparingar på Mölndals sjukhus och bland annat minskar vi antalet platser vid förlossningen. Samtidigt skall vi också satsa oss ur den här svåra ekonomiska situationen och ett av de mer intressanta projekten är att förvandla Mölndal till ett specialistsjukhus för rörelseorganens sjukdomar, säger Johnny Bröndt (M), ordförande för SU:s styrelse.

Han berättar att utredningar redan pågår internt och planerna är att all specialistverksamhet inom bland annat handkirurgi, höft- och knäoperationer och eventuellt också all ryggkirurgi skall flyttas över från Sahlgrenska och Östra till Mölndal.

– Den här förändringen tar naturligtvis några år men vi tror att vi kan effektvisera och helt enkelt satsa oss ur SU:s ekonomiska problem genom denna typ av åtgärder. Vi jobbar redan i dag med att korta köerna så mycket som möjligt och det går år rätt håll. Vi ser att effektiviseringar har gett resultat. Vi gör i dag mellan 30 och 50 procent mer med samma personal per år.

Johnny Bröndt säger att man också inom andra specialiteter märker av att köerna minskar när man effektiviserar verksamheten.

– Vi ser med stor spänning fram mot satsningen på ett specialistsjukhus i Mölndal. Vi har lokaler så att vi kan etablera verksamheterna och vi utreder som bäst investeringsnivåerna.

Tilläggas skall att planer på att koncentrera all ortopedisk kirurgi till Mölndals sjukhus har funnits i ett antal år och en del flyttar har genomförts men det här är första gången som gör en komplett satsning görs. SU har också spetskompetens inom flera ortopediområden inte minst inom handkirurgin.