Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Sparförslaget oroar på dagis

Större grupper i förskolan oroar. – Vi gör så gott vi kan, men i slutändan kommer vi kanske inte att nå målen, säger Ingvor Andersson på Ivarsgårdens förskola.

Nu hoppas personalen att miljonbidraget från staten ska minska besparingarna.

Klubbas för- och grundskolenämndens besparingsförslag igenom innebär det att dagmammorna försvinner och barnen flyttas över till förskolorna. Därmed ökar grupperna till 19,1 barn i genomsnitt.

– Blir det så här så tror jag att det kommer att ge konsekvenser för arbetsmiljön. Känner man sig otillräcklig blir man stressad och gör inget bra jobb, säger Caroline Karlström, förskollärare på Ivarsgården.

– Man kanske inte ser konsekvenserna direkt, men i förlängningen kommer det att märkas. Ju tyngre arbetsbörda vi har desto mer tär det på personalen, fortsätter Ingvor Andersson.

Beslut i dag

Båda två betonar att de trivs jättebra med sina jobb och försöker alltid att ha en positiv inställning. Men de kan inte hinna allt. Blir barngrupperna för stora kan exempelvis utbildning och dokumentation bli lidande.

– Vi sätter alltid barnen i första hand. Ju fler barn det blir desto mer noga måste vi se över hur vi använder vår tid, säger Ingvor Andersson.

I dag ska för- och grundskolenämnden besluta om de kraftiga besparingarna. Samtidigt har Kungsbacka fått 55 miljoner kronor av staten för att trygga välfärden. Men hur mycket pengar skolan får är fortfarande oklart. Fördelningen av pengarna diskuterades på kommunstyrelsens arbetsutskott i går.

– Vi kommer att göra riktade insatser till olika nämnder där det behövs bäst, säger ordföranden Per Ödman (M).

Räknar med stort bidrag

Kommunens tjänstemän har fått i uppdrag att göra en analys som ska redovisas för politikerna på arbetsutskottet nästa vecka. Innan dess vill Per Ödman inte säga något mer konkret om hur stort bidrag skolan kommer att få.

Men socialdemokraten Maj-Britt Rane Andersson, ledamot i för- och grundskolenämnden, räknar med att skolan får en stor del.

– Jag förutsätter att vi får runt 30 miljoner. Regeringen har sagt pengarna ska rädda jobb.

Kan ni fatta beslut om besparingarna innan ni vet hur mycket pengar ni får?

– Nej, då tycker jag att vi måste vänta till nästa nämnd. Vi kan inte oroa föräldrar och personal och sedan ändra oss.

Caroline Karlström och Ingvor Andersson har arbetat länge och är inte rädda för att bli av med jobben. Men precis som Lärarförbundet hoppas de självklart att de 55 miljonerna från regeringen ska gå till förskola och skola.

– Barn måste få kosta. Det finns många utredningar som visar att det kostar samhället mycket mer i framtiden om man sparar in på barnen.

Alternativt sparförslag

I måndags presenterades även en föräldragrupp ett alternativt besparingsförslag som nu utreds av förvaltningen. Det går ut på att dagmammorna får vara kvar och att barn i stället flyttas från förskolorna till dagmammorna.