Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I kväll fylls skogen utanför Ubbhult med vandrare i olika åldrar – och läskiga figurer som gör allt för att skrämmas. Bild: Marita Adamsson

Spökvandring i Ubbhult lockar stora skaror

Fredagen före Halloween lockas varje år omkring 700-800 personer till skogarna kring Ubbhult för att gå bybornas populära spökvandring.

Längs en utstakad slinga i Ubbhults skog, i gränstrakterna mellan kommunerna Mark, Härryda och Kungsbacka, gömmer sig ett 40-tal spöken som när som helst kan dyka upp och skrämma de vandrande som samtidigt ska försöka svara på frågor i en tipspromenad. 
I dag, fredag, hålls spökvandringen för 16:e året i rad. Ann Gustafsson har varit med från starten och håller fortfarande i trådarna. Varje spöke får själv bestämma hur det ska agera, men alla måste meddela henne vad de ska göra och var de kommer att befinna sig på slingan. 

Totalt är omkring hundra personer engagerade i förberedelser, på startfältet eller i själva vandringen. 
– Mina barn gick den första vandringen och sedan har de själva varit spöken. Det här är roligt, säger Ann Gustafsson.
När Halloween började bli populärt var det många som vill boka bygdegården i Ubbhult och då bestämde sig tre par för att i stället göra en gemensam fest som alla i byn bjöds in till. Det blev en spökvandring. Första året blev det 70 startande, Året därpå dubblades siffran. 2010 var det plötsligt 520 som gick och sedan dess har antalet deltagare ökat stadigt. 
– Även vid regn har det kommit omkring 700 personer, säger Ann Gustafsson.

För att inte krocka med allhelgona och eftersom slingan ligger nära Ubbhults kapell bestämdes datumet till helgen före höstlovet.
Jag har hört att det ska vara riktigt läskigt, så att även vuxna blir rejält skrämda?
– Ja det är det. Det finns män som varit ganska sturska och sagt att det här var väl ingenting och så har ett spöke dykt upp när de stått och pissat i skogen...
Ett år var det en tjej som lade sig i ett träsk med våtdräkt på och sträckte ut armarna efter de som passerade på en liten bro. Men hon var rejält kall efteråt, berättar Ann Gustafsson.  
Förutom att pengar från tidigare års spökvandringar investerats har byalaget även fått EU-pengar genom ett leaderprojekt till att rusta upp den sträcka som vandras - Änkatjärn runt. Dessutom har medel sökts och tilldelats från Marks kommun.
För den som gått tidigare är årets slinga lite längre än vanligt. 
– Det kan bli långa sträckor när inget alls händer, men man vet ju aldrig när något kan dyka upp... säger Ann Gustafsson, som är noga med att påpeka att när mindre barn är med i sällskapet så visar sig inte spökena alls.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.