Sotare räddade fastkilad uggla

ANNONS
|

På torsdagsförmiddagen fick Sotaren Jonas Sjö ett samtal från Stenevad i Uddevalla där ett hushåll upplevde oväsen från skorstenen. Att det var ett djur rådde det ingen tvekan om – men förvåningen blev stor när det visade sig vara en kattuggla som satt fastkilad.

Räddningen av fågeln blev en lång process. Den höll på i nästan tre timmar. Men sotarna ville inte riskera att misslyckas.

– Det gick inte att få ut den genom kaminen, då hade vi varit tvungna att stycka stackaren, säger Jonas Sjö en av sotarna.

Efter flera misslyckanden med mjukare borstar lyckades sotarna få fast ett smalt spännband runt fotanklarna på ugglan.

ANNONS

– Vi kunde försiktigt dra upp ugglan med livet i behåll. Det är så kul när man lyckas, säger Jonas Sjö till Bohusläningen.

Därefter lämnades den över till Djurens vänner som transportade ugglan till smådjurskliniken i Uddevalla.

– Vi spolade ur ögonen så gott vi kunde och matade den med kattmat, säger Yvonne Hasselberg sköterska på smådjurkliniken.

Nu vårdas ugglan på Fågelcentralen i Göteborg. Hon fönas dagligen för att bli av med allt sot, genomgår ögontvättar och matas regelbundet.

– Tvätta med vatten är plågsamt för fågeln, sottäckta fjädrar som blir blöta klibbar ihop och blir tunga. Om fågeln sedan kommer ut tar sig kylan igenom och fågeln blir väldigt lätt sjuk. Därför fönar vi bort sotet! säger Sofie Jonasson från Fågelcentralen.

När allt sot är borta, ögonen helt rena och hon kan äta själv – transporteras hon tillbaka till Uddevalla och området där hon hittades.

– Hon väger bra och har börjat öppna ögonen försiktigt. Hon blir fortfarande matad och kommer vara här tills hon är helt frisk, säger Sofie Jonasson.

På vårkanten letar ugglorna efter bo. Både Sofie och Jonas berättar att de tror det beror på all skog som skövlats. Att ugglorna luras och tror skorstenarna är en bra plats att bo på.

ANNONS
ANNONS