Sophie utsattes för digitalt våld

En dag plingar det till i Sophies telefon. Det är en kompis, en kille hon känner och litar på. När hon läser sms:et känns det som ett slag i magen. "Du vet väl om att du ligger ute på den där sidan?"

ANNONS
|

– Det var det som var det värsta. Det var ett sådant svek eftersom jag litade på honom. Han visste allt om mig och mitt liv, säger Sophie.

På ett porrforum ligger fyra bilder tagna från Sophies Facebooksida tillsammans med hennes namn och födelseår. Till en början tänker hon att det är skit samma, det är ju inga avslöjande bilder. Men så hamnar hennes kompis på samma sajt.

– Det var betydligt värre bilder på min tjejkompis. Grova bilder på underliv, rumpa, allting. Bilderna var tagna på en fest. Hon visste inte ens om att de existerade, berättar Sophie.

LÄS MER: Det digitala våldet ökar: "Killgäng har byteshandel med bilder på tjejer"

ANNONS

"Han blev arg och manipulativ"

Användarnamnet som lagt upp bilderna klingar bekant någonstans i bakhuvudet. Till en början vill Sophie inte tro att hennes kompis skulle kunna göra något sånt. När hon konfronterar honom blir han arg.

– Han blev arg och manipulativ och vägrade erkänna. Han svor på sitt liv att det inte var han.

Strax efter det dyker det upp ytterligare en bild, den här gången tagen från Sophies Snapchat. Nu blir det helt uppenbart vem förövaren är.

– Inte nog med att han har lagt upp bilden på ett porrforum, han har dessutom skrivit "suger bra kuk". Bilden hade laddats ned över 2 000 gånger, berättar hon.

Hot och personangrepp

På bilden syns Sophiemed uppsatt hår, nyvaken och täcket uppdraget till bröstet. Bredvid på sajten ligger fyra bilder på tjejer man inte ser ansiktet på. Bröst, underliv och rumpa. Nu har honfått nog.

– Då polisanmälde jag. Efter anmälan fick vi inte veta något alls tills vi fick en kallelse om att infinna oss i rätten. Sen blev det rättegång till slut, jag och min tjejkompis satt där med honom. Jag ville bara spy.

Under tiden har killen börjat hota Sophie, säga att han har fler bilder som han ska lägga upp. Hoten växlas med personangrepp; nedlåtande kommentarer om hennes utseende, vad hon jobbar med, vem hon är ihop med. I rättssalen tvärvänder han och säger att han aldrig skulle vilja såra henne, "Sophie är en sån bra tjej".

ANNONS

"Det är klart man skäms och mår dåligt"

Domen blir ett nederlag. Förövaren blir fälld för bilderna på Sophies kompis, men inte för den på Sophie. Det kan inte bevisas att bilden ”varit ägnad att utsätta Sophie för andras missaktning” står det i domslutet. Där och då orkar hon inte överklaga, vill bara glömma och gå vidare.

– Jag vet inte vad som gjorde att han inte blev fälld. Jag tänker på det ofta. Vad var det jag missade? Ska man behöva kämpa för att få folk att förstå hur det är att ligga ute på ett sånt forum, undrar hon.

Två och ett halvt år och en rättegång senare ligger Sophies bild fortfarande kvar. Killen vägrar ta ned den.

– Jag får fortfarande höra det från vänner och bekanta. Det kommer tillbaka hela tiden. Jag upptäckte inte ens den värsta bilden själv, det var en vän till familjen som skrev till mig. Det är klart att man skäms och mår dåligt, säger hon.

Vill hjälpa unga i samma situation

I dag kan Sophie fortfarande känna skam, men inte skuld. Hon vet att det som hände inte var hennes fel. Nu hoppas hon kunna hjälpa andra unga tjejer som hamnar i samma situation. Genom ett nystartat Instagramkonto vill hon finnas där om någon behöver hjälp, råd eller bara någon att prata med.

ANNONS

– Alla har kanske inte den turen att kunna prata med sin familj så som jag kunde. Jag vill vara en extra vuxen att prata med, någon som varit med om samma sak och som förstår. Man känner sig så otroligt hjälplös, säger hon.

Många unga vågar inte anmäla när de utsatts för digitalt våld. Dels av skam, men även på grund av rädslan att inte bli tagen på allvar.

– "De kommer inte tro mig, det finns inga bevis", säger de. Det enda jag säger till dem är polisanmäl, polisanmäl, polisanmäl. Jag är ett levande bevis för att det faktiskt händer att det tas till rättegång.

Behöver du prata?

Stödchattar:

tjejjourenvast.se

tjejzonen.se

1000mojligheter.se

foreningenstorasyster.se

killfragor.se

bris.se eller telefonnummer 116 111

Sophie i artikeln nås via Instagramkontot "tjejertillsammans", som hon startat för att hjälpa unga som blivit utsatta.

ANNONS