Johanna Rendmar, barnmorska och Alessandro Rezaei, enhetschef.
Johanna Rendmar, barnmorska och Alessandro Rezaei, enhetschef.

Sommarstängt på regionens ungdomsmottagningar

ANNONS
|

– Det är ju på sommaren folk börjar leva. Ungdomar går ut mer, träffar mycket folk och då ökar behovet av ungdomsmottagningar.

Det säger 23-åriga Frida som kommit till Ungdomsmottagningen Väst i Frölunda.

– Att gå hit kan kännas känsligt och lite jobbigt och därför måste det vara enkelt. Om min lokala mottagning skulle stänga hade jag nog struntat i besöket om det inte var superakut, säger hon.

Mia Gartner som arbetar på RFSU i Göteborg håller med om att tillgängligheten till ungdomsmottagningar har stor betydelse.

– Ungdomsmottagningarna har ett jätteviktigt uppdrag, inte bara i att ge preventivmedelsrådgivning och minska oönskade graviditeter, utan också i att föra samtal om viktiga saker som relationer, sexualitet och hälsa. Risken om de håller stängt är att ungdomar väntar lite för länge med besök eller helt låter bli att gå, säger hon.

ANNONS

Mia Gartner tror att behovet är som störst under sommaren och tycker därför att det är problematiskt att tillgängligheten minskar just under den perioden.

– När ungdomarna har sommarlov har de inte heller tillgång till det stöd som finns i skolan i form av kuratorer, skolsköterskor och andra vuxna. Men de har ju fortfarande behov av, och rätt till, information om sexuell hälsa.

I Göteborg finns sex ungdomsmottagningar varav minst tre är öppna samtidigt under sommaren. Dessutom lånar mottagningarna ut personal till varandra, vilket gör att en del patienter kan åka till en ny mottagning och ändå få hjälp av den person de är vana att besöka.

Men på mindre orter ställer sommarstängda ungdomsmottagningar till större problem.

En kartläggning som GP har gjort visar att ungdomsmottagningarna i nästan hälften av kommunerna i Västra Götaland, 24 av 49, håller helt stängt under minst en vecka i sommar. I sex av kommunerna är ungdomsmottagningarna stängda under fyra veckor eller mer.

Utöver detta begränsar en del sina öppettider eller minskar på annat sätt den ordinarie verksamheten. Anledningen är oftast att medarbetarna tar semester samtidigt som det saknas resurser till vikarier.

RFSU:s linje gällande ungdomsmottagningar är att de ska vara öppna och tillgängliga för alla ungdomar under hela året, och ha samma status som vårdinrättningar för vuxna har.

ANNONS

– Det är lite typiskt att ungas rättigheter inte ses som lika självklara som vuxnas, säger Mia Gartner.

De mottagningar som håller stängt hänvisar ofta sina patienter vidare – ibland till andra ungdomsmottagningar som ligger långt bort, ibland till MVC eller vanliga vårdcentraler. Men mottagningar som inte riktar sig specifikt till unga har inte alltid den specialkompetens som krävs.

– Många unga känner inte att de tillhör målgruppen på MVC, och det gör de ju inte heller. Jag tror också att många killar och transpersoner drar sig för att gå till en mödravårdscentral. Tröskeln är hög nog som den är, säger Mia Gartner.

Alessandro Rezaei som är chef på Ungdomsmottagningen Väst belyser också vikten av den specialkompetens som finns på ungdomsmottagningarna.

– Vår verksamhet riktar in sig både på kroppsliga och själsliga problem och ungdomarna ska kunna komma till oss med alla typer av frågor. Det ingår i vårt uppdrag att fånga upp mer än det som personen kanske först söker för, vilket skiljer oss från andra vårdinstanser.

På Alessandro Rezaeis mottagning märker personalen varje år en ökning av ungdomar från kranskommunerna och övriga delar av landet under sommarmånaderna.

– Det beror dels på att människor reser runt mer sommartid, men kan också vara en effekt av att mottagningarna har stängt på deras hemorter.

ANNONS

.

Fotnot: Frida är ett fingerat namn.

.

Fakta/Ungdomsmottagningar

  1. Ungdomsmottagningarna i Sverige riktar sig till unga i åldrarna 12-13 år till 23-25 år.
  2. De erbjuder bland annat preventivmedelsrådgivning och gratis kondomer samt samtal om sexualitet och relationer, nedstämdhet och stress. Patienterna kan också testa sig för sexuellt överförbara infektioner.
  3. De flesta unga kommer för preventivmedelsrådgivning eller på grund av oro för en könssjukdom.
  4. Sveriges ungdomsmottagningar ligger, tillsammans med skolan och internet, i topp när det gäller att ge information om sex- och samlevnad, enligt Smittskyddsinstitutet SMI.
  5. Ungdomsmottagningarnas verksamhet är ett frivilligt åtagande för kommuner och landsting. Därför varierar deras verksamheter över landet.

Källor: RFSU och UMO

.

GP:s kartläggning

  1. I 24 av Västra Götalands 49 kommuner har ungdomsmottagningarna stängt under minst en vecka i sommar, visar GP:s kartläggning.
  2. Det gäller följande kommuner: Göteborg, Tjörn, Stenungsund, Åmål, Lilla Edet, Sotenäs, Öckerö, Mölndal, Härryda, Partille, Bollebygd, Svenljunga, Vårgårda, Herrljunga, Vara, Essunga, Grästorp, Skara, Tibro, Hjo, Karlsborg, Gullspång, Töreboda och Mariestad.
  3. I Göteborg finns sex ungdomsmottagningar varav minst tre kommer att vara öppna samtidigt. En av dem (Angered) stänger inte alls under sommaren.
  4. De flesta av övriga kommuner har reducerade öppettider under en eller flera av veckorna 25-33.
ANNONS