Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Solsten gav mer jobb till luttrade konstnären

Efter flera års försening kom slutligen den spektakulära skulpturen Solsten på plats i Mölnlycke företagspark. Kometkroppen intill riksväg 40 väntas bli ett nytt landmärke.

Planen var att Johan Paalzows konstverk på fredag förmiddag skulle lyftas och placeras på det bågformade fundamentet som har funnits vid företagsparken ett tag. Men det 13 meter långa och 1,8 ton tunga verket Solsten behövde modifieras i ett par steg för att få alla bitar på plats, så det var först under eftermiddagen som medkonstnären Joel Danielsson kunde klättra in i skulpturen för att bulta fast kometkroppen i fundamentet.
– Det har varit tufft. Jag har jobbat nonstop i flera år men i kväll ska jag luta mig tillbaka i tv-soffan och äta ostbågar, säger Johan Paalzow som under natten till i går bestals på en stor mängd verktyg ur den container som de bevarades i.

Margreth Tallvid, planeringsledare för kulturverksamheten i Härryda kommun, gladdes trots regn och blåst.
– Det här är ett stort ögonblick. Det känns fantastiskt, men det har det gjort hela tiden. Vi har förstått att det skulle bli ett maffigt verk som skulle ta tid, säger hon.

Redan 2012 började Härryda kommun planera för någon form av konstnärlig gestaltning i området och avsatte drygt en miljon kronor till projektet. Året efter inleddes samarbetet med Johan Paalzow som då presenterade en minimodell av kometen som han kallade Solsten, precis som namnet på ett närliggande bostadsområde i Mölnlycke. 
2014 började han arbeta med sin skulptur som är tillverkad i rostfritt stål, aluminium och polyester. Enligt konstnären själv är det den största skulptur som rests i landet på flera år.

Att arbetet dragit ut på tiden har flera orsaker. Bland annat skadades konstverket när stormen Helga blåste sönder hans arbetsstation utomhus och Johan Paalzow tvingades göra om delar av verket.
– Det har varit ett tungt äventyr, det är en svår skulptur att göra och allt är handgjort. Jag jämför det med att utveckla och bygga en Volvo helt på egen hand och har mest fokuserat på att resultatet ska bli outstanding, säger Johan Paalzow.
Margreth Tallvid tror att konstverket kommer att skapa stor uppmärksamhet.
– Vi ville ha något som stack ut, ett landmärke för Mölnlycke som syns från riksväg 40 och som samtidigt känns välkomnande in till företagsparken. Det har vi verkligen fått.