Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bilden är en arkivbild.  Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT
Bilden är en arkivbild. Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

Solkurvor stoppar tågtrafiken

Under fredagen har det varit många stopp i tågtrafiken. Solkurvor har orsakat flera stopp och också förhindrat omdirigering av trafik när en brand på ett tåg i Falköping stoppade upp trafiken på sträckan Göteborg - Stockholm. Förseningarna kommer att pågå hela kvällen.

– Det har varit en hel del stopp idag och även den senaste veckan. Det har varit stängt på grund av att det blir solkurvor i värmen. Vi har ju extrema temperaturer nu. En del stopp har vi gjort i förebyggande syfte och andra har vi gjort för att vi märkt av problem, säger Linda Corsvall, presskommunikatör på trafikverket.

Hon menar problemen i dag har förvärrats av att ett tåg blev stillastående utanför Falköping, på grund av en brand i en transformator.

– Vi har inte kunnat omdirigera trafiken via Grästorp, för där har det varit stopp på grund av solkurvor. Vi har inte heller kunnat omdirigera åt andra hållet, mot Borås, på grund av solkurvor där med, säger Linda Corsvall.

LÄS MER: Tågbrand utanför Falköping orsakar förseningar

Prognosen är att sträckan Herrljunga - Borås ska kunna öppnas igen vid 21.15 ikväll.

Solkurvor ökar förseningar

Enligt SJ är ett spår i Falköping öppet, men det råder ändå förseningar till följd av alla stopp på grund av värmen.

– Det blir inte direkta störningar av enkelspårsdrift då det är såpass sent på kvällen. Men det kan bli följdstörningar på grund av solkurvor på banorna runtomkring, säger Dan Olofsson på SJ:s pressjour.

Det görs dessutom planerade banarbeten på sträckan vilket gör att resenärer mellan Göteborg och Herrljunga får åka med bussersättning.

– Men det är planerat sedan tidigare, säger Dan Olofsson.

Men alla tåg under kvällen är inte försenade.

– Men den som ska ut och resa gör klokt i att kolla på vår hemsida eller i appen om vad som gäller för just sin resa, säger Tobbe Lundell, tf presschef på SJ.

Även Göteborg-Malmö drabbat

Även på sträckan Göteborg - Malmö har solkurvor ställt till med stora förseningar. På centralstationen i Göteborg satt Jenny Jassey och hennes son Noel och väntade på sin mamma och mormor.

– Hon skulle ha varit här vid fem, sex-tiden, så vi har varit här sedan fem. Men nu är tåget beräknat att ankomma fem över nio, säger Jassey.

Enligt Trafikverket så beror detta tågs kraftiga försening på solkurvor mellan Ängelholm och Helsingborg.

– Det påverkar flera tåg som ska åka förbi där och leder till förseningar. Ett tåg som skulle ha åkt från Köpenhamn och anlänt i Göteborg vid 22.05 blev inställt från Malmö, säger Jesper Andersson på Trafikverkets pressjour.

För varmt att reparera

Reparationerna av solkurvorna kommer att få vänta till senare ikväll eller i natt.

– Det är för varmt för att reparera just nu. Det måste vara under 25 grader ungefär, säger Dan Olofsson.

Han uppger att det är väldigt mycket spårarbeten för tillfället.

– Men det är för en god sak, för att kunna bygga ut spåren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.