Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Våren gör framsteg under veckan som kommer och början på veckan bjuder på en hel del sol. Bild: Hasse Holmberg / TT
Våren gör framsteg under veckan som kommer och början på veckan bjuder på en hel del sol. Bild: Hasse Holmberg / TT

Sol och uppehåll i Västsverige kan få fart på vårkänslorna

Efter en lite kylig period kan vi se fram emot en solig start på veckan i Västsverige. Dagstemperaturer som närmar sig tio grader och minimalt med nederbörd är vad vi har att se fram emot den kommande veckan.

Den meteorologiska våren i Västsverige inträffade redan i slutet på februari och årets första trana landade vid Hornborgasjön den 20 februari. Därefter har det varit en smula kyligt en period och klara nätter har kvicksilvret krupit ner flera hack under nollan.

De svala nätterna kan fortsätta ett tag till med temperaturer runt noll men dagtid kommer temperaturerna att sakta ta sig upp mot strax under tio grader den kommande veckan.

Under söndagen är det lite kallare luft som strömmar ner men det blir soligt med lätt molnighet och friska vindbyar och temperaturer runt fem grader. Men därefter blir det sakta varmare.

– På måndag rör det sig in lite mildare väder västerifrån, och även måndagen blir en solig dag. Då har vinden också avtagit något, berättar meteorolog Anna Belking på SMHI.

Upp emot tio grader senare i veckan

Under natten till tisdag kan det bildas lite dimma som sedan lättar under dagen, men den kan ligga kvar lite vilket ger lite mer molnighet under tisdagen. På både tisdagen och onsdagen stiger temperaturerna lite till.

– Då kan vi nog närma oss tio plusgrader om solen lyser, tror Anna Belking.

Senare fram i veckan när detaljerna börjar bli mer osäkra ser dock vädret ut att fortsätta på den inslagna banan med mer varierad molnighet och mellan fem och tio plusgrader dagtid medan det nattetid kan sjunka ner mot under nollan, framförallt lite längre norrut i regionen.

Inga nederbördsmängder att tala om är heller att vänta den närmaste tiden. Så chanserna för att vårkänslorna kryper fram den kommande veckan är relativt goda.

Angående de temperatursvängningar med lite kallare perioder som den vi haft nyligen säger Anna Belking att det är helt normalt.

– Det är ändå bara mars månad!

LÄS MER: Våren smyger sig på

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.