Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

När utredningen är klar kommer kommunen att anmäla sig själv enligt lex Sarah till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).  Bild: Vilhelm Stokstad/TT
När utredningen är klar kommer kommunen att anmäla sig själv enligt lex Sarah till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Bild: Vilhelm Stokstad/TT

Socialtjänsten på Orust tvångsomhändertog fel barn

När Socialtjänsten skulle omhänderta två barn ska de ha fått med sig fel barn. Från fel familj.
Nu utreds händelsen av Orust kommun.
– Ett av barnen som man gjorde insatsen mot var inte det barnet som var avsett, säger Eva Haglund, verksamhetschef för individ- och familjeomsorg.

Det var i slutet av augusti som socialtjänsten och polisen skulle verkställa ett tvångsomhändertagande av två barn i en familj bosatt i Orust kommun.

Men i samband med händelsen omhändertogs fel barn, vilket P4 Göteborg avslöjade.

– De omhändertog två barn, varav det ena inte skulle omhändertas, men misstaget upptäcktes ganska snabbt, säger Eva Haglund, verksamhetschef för individ- och familjeomsorg i Orust kommun.

Bad om ursäkt

Enligt Eva Haglund ska misstaget ha upptäckts efter att barnet omhändertagits, men i "nära anslutning till platsen".

– Vad som går att säga är att vi aldrig tog med oss barnet, säger hon.

Men ni ska ha tvångsomhändertagit barnet?

– Det upptäcks i anslutning, under tiden som personerna är på plats och barnfamiljen har fått krisstöd ganska fort.

Efter att misstaget upptäcktes ska både socialsekreterare och polisen ha varit hemma hos familjen och bett om ursäkt.

Enligt P4 Göteborg handlar det om en nioåring som blev förväxlad med en tvååring.

Utredningen pågår

Händelsen utreds nu av kommunen och i en rapport framgår att det ska ha varit den drabbade familjens grannars barn som var föremål för ett tvångsomhändertagande.

– Jag kan inte bekräfta att det var så eftersom utredningen fortfarande pågår, säger Eva Haglund som understryker att syftet med utredningen är att reda ut vad som egentligen har skett.

I rapporten framgår också att en av föräldrarna ska ha "fått sitta upp långt in på natten med sin son som varit uppriven och ledsen" till följd av händelsen.

Eva Haglund berättar att när utredningen är klar kommer kommunen att anmäla sig själv enligt lex Sarah till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

– Det finns inte så mycket mer att säga, både för familjen och inblandad personal. Det är klart att vi behöver utreda det här skyndsamt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.