Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Snart blir läkarbesök från hemmet verklighet för alla Närhälsans vårdcentraler i Västsverige. Bild: TT

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Snart kan Västsvensken besöka sin läkare – i mobilen

Nu slipper du ta på dig jackan och vinterkängorna och traska till närmaste vårdcentral för att träffa en läkare. Snart ska nämligen alla Närhälsans vårdcentraler erbjuda läkarbesök via mobilen.

Att slippa behöva ta sig till en vårdcentral för att träffa en läkare är en lockelse för många. Det har flera privata vårdcentraler märkt då de infört läkarbesök via mobilen. Nu tar Närhälsan efter och utlovar mottagningar via mobiltelefonen – förhoppningsvis redan innan jul, skriver SVT Nyheter Väst.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– De privata vårdgivarna var först med det här och har visat att det finns en stor efterfrågan på tjänsten, säger projektledaren Charlotte Larsson Lundholm till Västra Götalandsregionens egen nyhetssida Vgrfokus, till SVT Nyheter Väst.

Alla följer med

Appen kommer att heta Närhälsan online, och varenda vårdcentral i Västra Götalandsregionen – drygt 100 stycken – kommer att haka på projektet. Med tjänsten BankID kommer patienterna att kunna boka sina läkarbesök via video.

– Det kanske inte passar alla men vi stänger inga dörrar. Det här är ytterligare en kontaktväg, säger projektledaren Charlotte Lundholm till Västra Götalandsregionens egen nyhetssida Vgrfokus.

Men det är inte alla som tycker att utvecklingen är en bra sak. Forskaren och läkaren Christer Peterson från Växjö har tidigare skrivit en debattartikel i Läkartidningen där han kritiserar metoden. Vid utvärderingar av metoden hos privata mottagningar har det även visat sig att nätläkare i vissas fall ställt felaktiga diagnoser och skrivit ut antibiotika som strider mot vårdens riktlinjer, enligt SVT Nyheter Väst.

Provat på ungdomar

Inför lanseringen av läkarbesök via mobiltelefonen har Närhälsan testat metoden i på flera ungdomsmottagningar i norra Skaraborg och Sjuhärad, samt ett antal vårdcentraler i Västra Götaland.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.