Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tvillingsystrarna Hanna och Josefin Tengstrand i årskurs ett är nöjda med den nya skolanläggningen.

Snart är alla hästar hemma

Efter mer än tre år med utspridd verksamhet har Sveriges ridgymnasium snart alla hästar hemma. På Höglanda gård invigdes nyligen både nytt ridhus och nytt stall.

Friskolan Sveriges ridgymnasium, som även finns i Varberg och Svedala, genomför nu sitt fjärde läsår i Kungsbacka. Hittills har de cirka 60 eleverna varit utspridda på olika ridanläggningar. Men när ett stort ridhus och ett modernt stall invigdes för någon vecka sedan innebar det ett stort steg mot en samlad verksamhet.

– Det betyder väldigt mycket att ha allt på samma ställe. Närheten spar mycket tid för alla samtidigt som den skapar gemenskap. Både elever och lärare träffar varandra på ett helt annat sätt än tidigare, säger läraren Nina Pennebratt.

Att hitta en lämplig permanent plats för verksamheten och som dessutom kan svälja tre årskurser elever, varav en hel del har egen häst med sig, har inte varit lätt.

– Den bästa lösningen blev till slut att köpa en gård och bygga själva, säger Nina Pennebratt.

Därmed äger Sveriges ridgymnasium sin nya anläggning med undantag av elevhemmet där ett privat företag hyr ut bostäder till de elever som är inackorderade.

Själva skolbyggnaden, som rymmer bland annat klassrum och matsal, köptes begagnat och kördes till Höglanda på lastbil.

Eleverna, som alla läser naturbruksprogrammet med hästinriktning, verkar uppskatta nyordningen lika mycket som personalen.

– Jag älskar ridhuset. Det är stort, ljust och har bra underlag och stora fönster. Verkligen bra, säger Lovisa Jakobsson som går i andra ring.

Hennes klasskompis Stefanie Hjärpe är lika positiv:

– Med ett eget ställe och egna grejor blir det hela bättre organiserat. Man slipper att ta hänsyn till vad en massa utomstående hästmänniskor tycker och tänker. Här bestämmer lärarna och vi kan påverka, säger hon.

Efter sommaren blir flytten till Höglanda komplett då även den tredje årskursen förläggs till gården.

I framtiden ser Sveriges ridgymnasium gärna att annan hästverksamhet etablerar sig på Höglanda. Bland annat hoppas man att travgymnasiet i Mölndal och en djurklinik flyttar dit.