Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/19

Snöoväder i Västsverige – kollektivtrafiken påverkas

Under natten har det fallit flera centimeter snö över Västsverige. Snöfallet har lett till förseningar i busstrafiken och flera olyckor på vägarna under fredagsmorgonen.

Det har dragit in ett snöoväder över Västsverige under natten mellan torsdag och fredag. Det har fallit fyra eller fem centimeter över Göteborg, men på vissa ställen har det kommit dubbelt så mycket snö runt 07-tiden på fredagsmorgonen.

– Det ser ut att ha kommit lite mer norr och söder om staden. Det är ingen tyngdpunkt någonstans utan är rätt intensivt runtomkring, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

Enligt SMHI:s prognos kommer snövädret röra sig in över Götaland och även Dalarna och Härjedalen, innan det når Stockholm kommer det dock vända söderut på eftermiddagen.

Bild: Jonas Lindstedt
Bild: Jonas Lindstedt

– Det ser ut att vara intensivast nu under tidig morgon och förmiddag i Göteborg, sen kommer det att börja mattas av, säger Charlotta Eriksson.

Lite längre söderut är det varmare och i Skåne kommer nederbörden sannolikt falla som regn.

Enligt Västtrafik påverkar snöfallet kollektivtrafiken. Några bussavgångar är inställda på grund av halka.

– Det är lite förseningar och inställda sträckor idag, säger Carl Hansson, störningskoordinator på Västtrafik.

Enligt Västtrafik ska spårvagnar och tåg gå som planerat under fredagsmorgonen.

De inställda bussavgångarna är lite spridda över Västsverige. I Göteborgsområde har exempelvis Röd och Lila express påverkats, men även 50- och 60-bussen.

Flera bussar har ställts in under fredagsmorgonen på grund av snöfallet. Bild: Madeleine Gartéus
Flera bussar har ställts in under fredagsmorgonen på grund av snöfallet. Bild: Madeleine Gartéus

– Men det är utspritt, det är inte på en viss plats. Det bästa är att söka sin resa i vår appen, där lägger jag ut allt som vi får in. Spårvagnarna har klarat sig rätt så bra än så länge när gäller snön, men bussarna är det lite värre med så idag får man tyvärr räkna med lite förseningar, säger han vid 7.30.

Fem olika busslinjer har problem vid Angeredsbron, men det är på grund av en olycka mellan tre personbilar under morgonen. Den olyckan och flera andra är på grund av att snön gör det halt på vägarna i Västsverige.

– Det är mycket trafik som börjar trilla in. Det är väldigt halt ute och många trafikolyckor i olika delar av regionen, säger polisens presstalesperson Fredrik Svedemyr.

Bland annat har det skett olyckor på Angeredsbron, på E45 och på E6. Läs mer om fredagens snörelaterade händelser i direktrapporteringen ovan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.