Snö överraskade Västsverige

Många vaknade upp till en annorlunda syn på torsdagsmorgonen. Det var nämligen snö eller snöblandat regn som föll från himlen eller låg på marken. En ovanlig syn så här sent på året.

ANNONS
|

Men sommaren är trots allt här.

–Sommarentemperaturenfår vänta ett litet tag till, även fast västkusten meteorologisktsett har sommar, säger Erik Rindeskär, meteorolog på Foreca.

Redan undertorsdagen kommer temperaturerna dock attöka och vidare över nästkommande vecka kommer temperaturernaatt stiga uppåt.

–Vi kommer inte riktigt upp till 20 grader i veckan som kommer. Men vi nosar på 17-18-19 grader. Redan på lördag kan det ligga på omkring 18 grader på flera håll på västkusten, säger Erik Rindeskär.

Men snön då?

På flera håll i Västsverige har det rapporterats om snö eller snöblandat regn. I Hindås och i Sandared utanför Borås har det till och med legat på marken.

ANNONS

–Det är ganska ovanligt att det kommer snö så här sent. Förra veckan hade vi varmt, och den här veckan är det ganska kallt luft vilket gör att det på många håll har visat sig som snö, säger Erik.

Veckans temperatur är ungefär tre grader kallare än normalt undermajmånad.

Men det är ofta stora skillnader mellan första och sista majdagen.

–Temperaturen i maj skiljer väldigt mycket och beror på det mesta inom vädret.Det finns inget som tyder på att det brukar vara såhär kallt vid den här tiden i maj.

Varmare med ostadigt

Värmen kommer ändå tillbaka till västkusten under nästa vecka. Men det kommer bli en del ostadigt väder.

– Vi kommer ha samma väderfront över hela västkusten. Men temperaturen styrs väldigt mycket av regnskurar och moln. Så lokalt kan det bli kallare eller varmare än vad vi ser nu, säger Meteorologen Erik Rindeskär.

Men den som vill sola kan nästan glömma den tanken. Det kommer ligga rätt mycket moln över hela kusten, men eftersomdetostadiga vädret kan det dyka upp sol till och från.

ANNONS