Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Smugglade sprit för över 40 miljoner kronor

Ligan smugglande alkohol för mångmiljonbelopp under bussresor från Tyskland till Sverige. Nu döms de tre huvudåtalade till mellan två och tre års fängelse.

Den omfattande smugglingen som slutade med att totalt 24 personer åtalades skedde vid hundratals tillfällen mellan oktober 2013 och maj 2016. Miljontals liter alkohol, som enligt åtalet var värt över 60 miljoner kronor fördes in i Sverige söderifrån för att sedan transporteras norrut via E6:an, enligt åtalet. 

I dag dömdes totalt 18 av de 24 personer som åtalades i i Göteborgs tingsrätt. I domen har antalet resor ansetts färre än i åtalet, och det totala värdet för alkoholen ansågs istället vara värt 41 miljoner kronor än åtalets dryga 60 miljoner kronor.

De tre som pekats ut av åklagare som huvudpersonerna i smuggelligan döms till mellan två och ett halvt år och tre års fängelse. Ytterligare 15 döms till kortare fängelsestraff eller villkorlig dom och samhällstjänst. Sex personer frikänns.
 

"Stora fester"

I ett av förhören förklarar en av de dömda de stora mängderna alkohol som de transporterade med att alkoholen skulle användas till privata fester.

– Vi har stora fester på gång. Min syster ska sluta skolan och min andra syster ska gifta sig, säger mannen i polisens förhör. 

Flera fullastade flak med alkohol, men även en specialbyggd buss användes för att transportera alkoholen från norra Tyskland. De åtalade ska ha kommit överrens med passagerare och chaufförer att köpa och deklarera alkoholen som sin egen. Enligt åklagaren var alkoholen dock avsedd att säljas vidare i Sverige av de tre dömda männen som låg bakom smugglingen.
 

"Gigantiskt material"

Bodil Borison är en av åklagarna som jobbat med ärendet.

– Jag blev tillfrågad om jag kunde jobba med materialet och startade i början av sommaren. Det var ett gigantiskt material att sätta sig in i, både med omfattande brottslighet och antalet åtalade, säger åklagare Bodil Borison på Ekobrottsmyndigheten.

Är nu nöjd med domen eller kommer ni att överklaga?
– Det är för tidigt att säga, det kommer nog ta en dag eller två att helt granska domen och tills dess vill jag inte säga något, säger Bodil Borison.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.