Smugglade guldtackor på Göteborgsbuss

ANNONS
|

Det var i lördags kväll som norska tullen i Svinesund stoppade en buss från Göteborg för en rutinkontroll.

– Ombord på bussen hittade vi en resväska som tillhörde en fransk passagerare. I resväskan hittade vi ett tungt paket, inslaget i plast. Paketet innehöll två guldtackor, vardera på ett kilo, berättar kontorschef Wenche Fredriksen vid tullen på Svinesund, till norska NRK.

Mannen sa till tulltjänstemännen att han var på väg till Stavanger för att besöka en släkting men kunde varken uppge namn eller telefonnummer till släktingen. Han sa också att han hade investerat alla sina pengar i guld och uppgav själv att han gav 385 000 kronor för att köpa guldtackorna. Någon förklaring till varför han hade med sig hela sin förmögenhet i form av guld till Norge uppgavs inte av mannen.

ANNONS

– Guldet är beslagtaget och förfarandet är anmält. Mannen kan räkna med en bot från polisen. Vad som sedan sker med beslaget är upp till polis och eventuell domstol att avgöra, om fallet hamnar där, säger Fredriksen.

Enligt Vidar Andersen på Haldens polisstation är tilldelas vanligtvis böter för liknande brott. Straffavgiften är 20 procent av den beslagtagna summan när det handlar om kontantsmuggling.

Enligt NRK var guldet värt över en halv miljon norska kronor.

ANNONS