Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/18

Sms:et som kunde ha avslöjat Albins mördare

Mannen i 20-årsåldern berättade för två anhöriga att han dödat sin vän - Albin Einarsen. Sedan visade han två bilder som han tagit på kroppen innan han flydde från brottsplatsen. Och i ett sms till en av de anhöriga skrev han dagarna efter mordet: "Nu på torsdag har de säkert kommit fram till att det var jag". Men i stället tog det nästan tre år. – Att han var intressant 2014 - det var han absolut. Men det fanns inte tillräckligt för att grunda en konkret misstanke, säger kammaråklagare Gisela Sjövall.

Nästan tre år efter att sextonåriga Albin Einarsen hittades död i en bäck i ett skogsområde i Halmstad har en man åtalats för mordet.

Den åtalade var en nära vän till Albin och han angavs av två anhöriga som inte längre orkade hålla inne med hemligheten.

För den ena anhöriga berättade han om hur han dödat Albin direkt när han kom hem efter dådet.
– Han berättar för mig att Albin är död och... Men jag trodde ju inte på det från första början men då visade han två bilder på Albin och där såg man att han var död, berättade den anhörige för polisen i förhör i början av året.
– Han blev skitledsen och tårarna bara rann på honom, fortsatte hon.

Den åtalade själv har i förhör bekräftat den anhöriges uppgifter. 

Raderade bilderna

Snart berättade han även om det för ytterligare en anhörig. Även för denna person visade han de två bilderna som han tog på Albin innan han flydde från brottsplatsen, som även den åtalade själv berättat om i förhör.

Bilderna raderade han sedan från sin telefon.
– Hans mobiltelefon har gåtts igenom både 2014 och nu på nytt men de bilderna har man inte kunnat hitta i telefonen, säger kammaråklagare Gisela Sjövall.

LÄS MER: Så dog Albin - nu åtalas vännen

Sms:et efter mordet

Dagarna efter mordet hade han en sms-konversation med en av de anhöriga:
Anhörig: "Tycker synd om dig"
Åtalade: "Ska du inte göra"
Åtalad: "Men nu på torsdag har dom säkert fort fram att det va jag"
Anhörig: "Nej skriv inget sånt på sms!!!!!".

Misstänkte ni redan år 2014 att han kunde vara inblandad?
– Ja, alltså han var den person som hade sett Albin i livet sist. En sådan person är alltid intressant, säger Gisela Sjövall och fortsätter.
– Plus att hans berättelse... Han hördes ganska många gånger redan då och man var ute på platsen så han fick visa. Det var ju konstigheter i hans berättelse. Så att han var intressant 2014 - det var han absolut. Men det fanns inte tillräckligt för att grunda en konkret misstanke att han hade varit på platsen där mordet hade skett just den här kvällen.

Gisela Sjövall berättar att misstankarna i stället pekade åt ett annat håll - mot tre killar som ska ha varit på brottsplatsen på grund av bråk om en keps.
– De uppgifterna var egentligen mer konkreta, säger åklagaren.

LÄS MER: Albins misstänkte mördare om dådet

"Döda Albin"

Polisen har som sagt gått igenom den åtalade mannens telefon vid två tillfällen - nu och då.

I mannen i 20-årsålderns telefon har det hittats flera noteringar som han gjort.
Detta är ett exakt utdrag ur en notering som gjordes drygt en vecka innan Albin dog: "Vill bara ut och slå sönder någon elr döda någon just nu för att ta ut min ilska jag hade fan kunnat döda Albin om du bara sa att jag fick".

Polisen har också fått fram att en del av texten raderats. Bland annat: "döda Albin”.

Sms:ade Albin efter mordet

Polisen har också gått igenom de sms som de inblandade skickat till varandra. Tidigt på morgonen hittade en hundägare Albin död i bäcken. En stund senare, klockan 11.19, skickade den nu åtalade mannen ett sms till sin vän: "Albin är du hemma alla är oroliga för dig saknar dig hör av dig när du ser detta".
– Syftet med det har inte kommit fram, säger Gisela Sjövall och fortsätter.
– Man kan ju konstatera ganska enkelt att så som det blev måste det ju i ett tidigt skede ha bestämts att här ska man hålla tyst och det har man ju lyckats göra i nästan tre års tid. Ett sådant sms är kanske för att avleda eller ta bort misstankarna i från en.

Senare samma dag ska mannen i 20-årsåldern ha varit med Albins familj och sörjt.
– Det har kommit fram uppgifter om att det är en sammankomst på bårhuset dagen efter och där deltar han med övriga av offrets familj., berättar Gisela Sjövall.

Den åtalade mannen nekar till mord och anser att brottet ska rubriceras som grov misshandel och grovt vållande till annans död.
– Jag är inte förvånad över att åtalet ser ut som det gör, men jag delar inte åklagarens uppfattning vad gäller uppsåt, säger den åtalade mannens advokat Göran Ruthberg till Hallands Nyheter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.