Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Smittskyddsläkaren: Sprid inte corona på nollningar, studenter

Smittspridningen av covid-19 i Västra Götaland drivs av unga vuxna.
Nu uppmanar smittskyddsläkare Thomas Wahlberg, liksom statsepidemiolog Anders Tegnell, studenter på högskolor och universitet att inte sprida smitta vid terminsstarten.

Samtidigt som antalet testade minskar i Västra Götaland, minskar numera inte antalet bekräftade fall.

Förra veckan rapporterades 671 nya fall. Nästan två tredjedelar av de smittade är mellan 20-39 år gamla.

– Det är oerhört viktigt att personer i dessa åldersgrupper gör allt de kan för att följa de råd och rekommendationer som finns för att inte driva på ytterligare smittspridning i samhället. Är man sjuk eller har lindriga symtom ska man kontakta sin vårdcentral för provtagning, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Kraftigt minskat intresse för coronaprovtagning

Varnar studenterna

Samtidigt som det nya coronaviruset fortsatt sprids, börjar människor nu återgå till arbete och skola.

Högskolor och universitet ska påbörja en ny termin, vilket traditionellt innebär att de nya studenterna ska tas emot med aktiviteter under den så kallade nollningen.

– Smittan är kvar i samhället. Därför måste alla komma ihåg att hålla avstånd och stanna hemma vid symtom. Det gäller inte minst studenter på högskolor och universitet som har ansvar för att inte sprida smitta genom nollningar och andra sociala sammankomster, säger Thomas Wahlberg.

LÄS MER: Tipsen inför skolstarten: Cykla och hälsa med fötterna

Statsepidemiolog Anders Tegnell påpekar att alla måste fortsätta ta ansvar för att minska smittspridningen. Bild: Nils Petter Nilsson/TT
Statsepidemiolog Anders Tegnell påpekar att alla måste fortsätta ta ansvar för att minska smittspridningen. Bild: Nils Petter Nilsson/TT

Tegnell: ”En ny värld”

På torsdagens presskonferens med Folkhälsomyndigheten tog även statsepidemiolog Anders Tegnell upp nollningen. Detta i samband med att han betonade vikten av att fortsätta följa rekommendationerna.

– Håll igen på stora sociala sammanhang, även om det kan vara väldigt frestande nu när man börjar på universitet och liknande.

På en fråga specifikt om insparksaktiviteter och nollning betonade Tegnell ansvaret för var och en.

– Det stora budskapet är att vi inte lever i samma värld som vi gjorde för ett år sedan, eller en termin sedan, när det här var standard. Vi lever i en ny värld nu på många olika sätt, och det kommer påverka många. Det påverkade studenterna som gick ut i våras, och måste också få påverka de som börjar sina studier på universitet i höst.

– Även om man inte är så rädd för sin egen del, måste man komma ihåg att om man driver smittspridning i samhället får det effekter. Har vi otur kommer vi tillbaka till samma läge, med spridning på våra äldreboenden igen och höga dödstal. Dit vill vi absolut inte komma.

LÄS MER: Länsstyrelsens corona-besvikelse: ”Hoppas att föregående helg inte upprepar sig”

LÄS MER: Kartläggning visar: Så många har antikroppar mot coronaviruset i Västsverige

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.