Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Johan Nilsson / TT (arkiv)
Bild: Johan Nilsson / TT (arkiv)

Smittskyddsläkaren: Fira en smittsäker valborg

Högtiderna fortsätter att vara ett orosmoln för smittskyddet i Västra Götalandsregionen. Inför valborg och vårens studentfiranden vädjar smittskyddsläkare Thomas Wahlberg om att undvika fester och folksamlingar.

Smittan minskar i Västra Götalandsregionen – men från en hög nivå. Därför uppmanar smittskyddsläkare Thomas Wahlberg om fortsatt följsamhet till råd och rekommendationer. Detta gäller inte minst under valborg och vårens studentfiranden.

– Det viktigaste av allt är att hålla avstånd och undvika trängsel, och det gäller både inom- och utomhus. När människor samlas ökar risken för smittspridning. Undvik fester och folksamlingar. Föräldrar, prata med era barn, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Sveriges körer sörjer inställd valborg

Risk att det vänder upp igen

Under vecka 16 konstaterades 5 467 nya fall av covid-19 i Västra Götaland. Det är 21 procent färre än vecka 15. På tisdagen fanns det totalt 343 patienter med covid-19 på sjukhusen i Västra Götaland, varav 67 inom intensivvården.

– Vi måste alla tillsammans, ung som gammal, göra vad vi kan för att minska spridningen av covid-19. Det handlar till exempel om att minska våra kontakter med andra och att använda munskydd i kollektivtrafiken samt i trånga inomhusmiljöer. Annars vänder det snart uppåt igen, säger Thomas Wahlberg.

Tack vare pandemilagen kan kommunen stänga parker om risk för trängsel föreligger. Så kommer dock inte bli fallet i Göteborg under valborg.

– Man kom fram till att vi inte är i ett läge då sådana åtgärder krävs. Smittspridningen i Göteborgsområdet ligger fortfarande på en hög nivå men håller på att plana ut, har kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) tidigare sagt till GP.

LÄS MER: Chalmers har börjat bygga sin cortège trots pandemin

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.