Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Smittskyddsläkaren: "Föräldrar är rädda för att gå ut"

På sociala medier erbjuds föräldrar att få sina barn smittade med mässling.

– Det är många som hört av sig och är oroliga och arga. Personer med redan nedsatt immunförsvar är rädda för att gå ut med sina barn eftersom risken då är större att drabbas av en allvarlig variant av mässlingen, säger Leif Dotevall som är biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

Just nu råder det skärpt beredskap på bland annat akutmottagningar och på barnmottagningar i Västra Götaland. Det är efter att fyra fall av mässling konstaterats i Fyrbodal under de senaste veckorna. Det är både barn och vuxna som insjuknat. 

Inga nya fall har konstaterats under senaste veckan men eftersom inkubationstiden ibland kan vara upp till 20 dygn följer regionen utvecklingen noga. 

De som nu har hört av sig till sjukvården och till smittskyddet har sett på sociala medier hur föräldrar i Västsverige erbjuds smittan av en föräldrar som skriver att dennes barn redan är sjukt. Detta är något som GT var först med att skriva om.  Har du en gång fått smittan kan du inte få den igen. 

"Ytterst olämpligt"

– Det här är inte olagligt rent juridiskt men en ytterst olämplig aktivitet. Det finns uppenbarligen en brist på förståelse att de som redan har ett nedsatt immunförsvar riskerar att få en allvarlig variant av mässling. De riskerar att bli svårt sjuka och det är hänsynslöst mot dem, säger Leif Dotevall. 

Mässling är en mycket smittsam sjukdom där du drabbas av hög feber och utslag. Men det har förekommit dödsfall i Sverige och i andra länder runt om i världen dör mellan 300 och 400 barn av mässling varje dygn berättar Leif Dotevall. 

– Mässlingen kan ge allvarliga komplikationer, i första hand för de som redan har nedsatt immunförsvar, men även hos tidigare friska personer Det kan leda till hjärnhinneinflammation och skador för livet. Det vanligaste är dock att du blir andningspåverkad, att slemhinnorna skadas och att du får lunginflammation. 

Uppmanas att sluta

På Västra Götalandsregionen har man nu gått ut brett för att sprida information om mässlingen både på sin hemsida och på sociala medier. Och Leif Dotevall vill uppmana föräldrar som vill sprida smittan vidare att sluta. 

LÄS OCKSÅ: Tio barn kontrolleras efter mässlingsfall

– Visa respekt och omsorg för alla människor. Vi måste se till de som är sårbara skyddas och vaccinet är bästa skyddet. Men kan man inte ta det av någon orsak måste de personerna skyddas extra, säger smittskyddsläkaren Leif Dotevall.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.