Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Ytterligare ett mässlingsfall har konstaterats i Borås. Arkivbild. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Ytterligare ett mässlingsfall har konstaterats i Borås. Arkivbild. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Smittad av mässling – på sjukhuset

Ett andra mässlingsfall på kort tid har konstaterats på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås. Det handlar om en person som smittats på sjukhusets akutmottagning – och som i sin tur kan ha smittat fler.
– Det är det som gör det lite bekymmersamt, säger chefläkaren Sara Degerman Carlsson.

I början av februari sökte en person som smittats av mässling utomlands vård på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås.

Sjukhuset påbörjade en omfattande process för att identifiera personer som kunde ha smittats av personen, som passerat såväl huvudentrén som akutmottagningen. 70 personer vaccinerades som en följd av det, men en av dem har nu alltså ändå fått mässling.

LÄS MER: Mässlingsdrabbad kom in till akuten

– Kunskapen säger att vaccin kan ge immunitet 72 timmar efter exponering, men det är naturligtvis inte så att det är en gräns som är helt exakt. Vederbörande har identifierats och vaccinerats, men alltså ändå utvecklat mässling, säger Sara Degerman Carlsson, chefläkare på Södra Älvsborgs sjukhus.

Hon fortsätter:

– Samtidigt ska man också komma ihåg att vaccin inte ger ett absolut skydd. Men det är bättre ju tidigare man kan ge vaccinet efter exponeringen.

Kan ha smittat andra

Personen smittades på sjukhusets akutmottagning den 2 februari och sökte vård igen i fredags förmiddags, den 14 februari. Då var det för andra symptom än mässling, vilket innebär att smittan kan ha spridits på sjukhuset även den här gången.

– Det är det som gör det lite bekymmersamt. Vederbörande sökte för helt andra symptom på akutmottagningen fredagen den 14 februari, och kan då ha exponerat andra för mässlingviruset.

Först i söndags, den 16 februari, stod det sedan klart att personen faktiskt utvecklat mässling. Personen är inte inlagd på sjukhuset.

LÄS MER: Både corona och mässling på tapeten – så olika är virusen

En ny smittspårning påbörjades därför på Säs, då personer som varit på akutmottagningen under fredagsförmiddagen kan ha blivit smittade.

– De flesta har vi fått tag på, men det finns en handfull individer vi inte nått. Sedan kan den här personen naturligtvis ha smittat andra ute i samhället också, men problemet är att på sjukhus är människor sjuka. Då kan risken finnas att få allvarliga komplikationer, och det är därför åtgärderna blir på en annan nivå.

Mer omfattande förra gången

I början av februari vaccinerades alltså 70 personer som befunnit sig på sjukhuset. Sara Degerman Carlsson har ingen siffra på hur många som vaccinerats nu.

– Men förra gången var det mycket mer omfattande, eftersom personen då varit både i huvudentrén och akutmottagningen. Den här patienten har bara exponerat smittan på akutmottagningen.

Till de personer som varit på akutmottagningen den aktuella förmiddagen, och sjukhuset inte fått kontakt med, är uppmaningen att inte gå direkt till sjukhuset vid uppvisade symptom

– De ska dels ha vetskapen att de kan utveckla mässling, men får de symptom ska de inte gå till vården utan ringa 1177. Är man smittad av mässling ska man inte gå via väntrum på vårdcentralen eller huvudentréer, utan gå andra vägar.

LÄS MER: Här är platsen med flest virus i Göteborg