SMHI varnar om brandrisk i stora delar av landet. Foto: TT/SMHI
SMHI varnar om brandrisk i stora delar av landet. Foto: TT/SMHI

SMHI: Varning för stor brandrisk

SMHI varnar för en stor brandrisk i nästan hela landet. Varningarna gäller både gräsbränder och skogsbränder. Därför bör man vara försiktig om man ska plocka fram grillen i helgen.

ANNONS
|

På grund av de höga temperaturerna i stora delar av landet har risken för skogs- och gräsbränder ökat. SMHI har därför gått ut med flera varningar om risk för bränder i skog och mark. Lokalt i Göteborg, Halland och Bohuslän är den risken stor.

– Nu när vi har haft en lite längre period med torrt väder har det blivit väldigt torrt i skog och mark och då ökar brandrisken. Kommer det någon gnista kan det ta eld och sprida sig, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog vid SMHI.

Det här bör du tänka på om du ska grilla

Risk för skogs- och gräsbrand innebär att det är en stor eller mycket stor antändningsrisk och att eld lätt kan spridas. Därför bör stor försiktighet iakttas vid eldning utomhus. Ofta kan det dessutom gälla eldningsförbud. De som har planerat att plocka fram grillen eller ta med sig en engångsgrill ut i naturen för att grilla de närmaste dagarna bör tänka lite på brandsäkerheten.

ANNONS

På sin hemsida tipsar Räddningstjänst i väst om flera saker man bör tänka på.

  1. Placera grillen långt ifrån husvägg eller material som kan börja brinna.
  2. Blåser det för mycket? Då kanske du ska tänka om. Vinden kan nämligen lätt ta med sig engångsgrillen. Är den då tänd kan det innebära en stor brandfara.
  3. Se till att den står stadigt på ett icke brännbart underlag. Det vill säga betong, asfalt, sten, sand eller liknande)
  4. Ha vatten nära så att du kan släcka vid behov.
  5. Lämna inte grillen utan bevakning.
  6. Ha en telefon i närheten om du behöver larma.
  7. När du är färdigmed engångsgrillen - häll på minst en liter vatten så att all kol blir dränkt.
  8. Vänta en stund innan du slänger grillen i soporna.

Varning berör stora delar av landet

Men det är inte bara i Västra Götaland som det är torrt. SMHI har även gått ut med en varning om att det även i västra Svealand och Norrland finns risk för gräsbränder, förutom fjällkedjan. Orsaken är att fjolårsgräset ligger kvar.

– Det kan vara torrt som fnöske och vara väldigt lättantändligt, säger Alexandra Ohlsson.

Varmare väder väntas

Ni har hört den förr. Efter regn kommer solsken - och så är det även den här gången. Framåt söndag kväll och måndag väntas ett regnområde dra in västerifrån och rör sig sedan österut. Men sedan väntas högsommarvärmen komma tillbaka.

– Framför det området har vi en väldigt varm luftmassa. Vi talar högsommarvärme med temperaturer på 25, kanske upp mot 30 grader, säger Alexandra Ohlsson.

ANNONS