Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

SMHI varnar: Oväder drar in över Sverige

SMHI gick under lördagen ut med varningar för snöfall, regn och hårda vindar för Västergötland, Östergötland och Småland. Ovädret når Sverige under söndagsförmiddagen. Vindarna beräknas gå upp mot 14-17 m/s längs Sveriges sydvästra kust. – Det blir väldigt blåsigt och stor risk för snöhalka, säger Maria Jönsson, meteorolog på Foreca.

I södra Norge uppmanades invånarna att stanna inne på lördagskvällen på grund av en annalkande storm, skriver ABC Nyheter. Ovädret har nu nått mot Sverige. 

– Det blir en hel del snö, framförallt mellan Vänern och Vättern, säger Maria Jönsson, meteorolog på Foreca. 

Har du bilder på snöovädret? Kontakta GP! Mejla till [email protected] eller ring/mms:a till 72010

Redan under lördagen var området olycksdrabbat på grund av nattens minusgrader. Flera avåkningar och krockar rapporterades. Bland annat var två lastbilar inblandad i en masskrock utanför Skövde på lördagsmorgonen. 

Under natten till söndagen har det fortsatt att regna över Västra Götaland, men i de norra delarna av länet har regnet övergått i snöfall under kvällen. Nu väntas nederbördsområdet parkera sig där ända fram tills på måndag.

"Rätt blåsigt"

SMHI har gått ut med klass 1-varningar för stora delar av Västergötland, Östergötland och Småland. I Kalmar län har man gått ut med en klass 2-varning då det finns risk för kraftig drivbildning. 

– Vinden kommer att tillta och det kommer bli rätt så blåsigt under söndagen, säger Maria Jönsson. 

Hon tillägger.
– Det är risk för drivbildning på grund av blåsten. Störst längst ostkusten, men risken  finns även västkusten.

Det väntas komma runt 5-10 centimeter snö i Västra Götaland, i regionens norra delar kan det komma uppemot 15 centimeter snö. 

– Det ligger på fram till första halvan av måndagsdygnet och sedan avtar det lite, säger Maria Jönsson.

Kylan dröjer sig kvar

I Göteborg blir det mest regn men det kan komma snö under söndagseftermiddagen och kvällen. I Stockholm kommer det vara mest uppehållsväder och längre norrut är det kallt och klart.

Kylan kommer ha södra delar av landet i sitt grepp till och med onsdagen. I norra delarna av Götaland blir det nollgradigt med risk för halka. I Göteborg blir det minusgrader först på måndagen som ihop med nederbörden kan leda till att det halt. 

– Blöta vägbanor som under natten fryser på och blir glashala, säger Håkan Sjöström, trafikledare på Trafikverket. 

På onsdagen kommer det in varmare luft över landet igen. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.