Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det har börjat blåsa mycket hårt i Göteborg och Bohuslän under eftermiddagen. SMHI klass 1-varnar för vindstyrkor på upp mot 23 meter per sekund. Bild: Arne Dedert
Det har börjat blåsa mycket hårt i Göteborg och Bohuslän under eftermiddagen. SMHI klass 1-varnar för vindstyrkor på upp mot 23 meter per sekund. Bild: Arne Dedert

SMHI varnar för mycket hårda vindar i Västsverige

Det har börjat blåsa mycket hårt i Göteborg och Bohuslän under eftermiddagen. SMHI klass 1-varnar för vindstyrkor på upp mot 23 meter per sekund.
– Ta det lugnt och var lite uppmärksam, säger Stina Karlsson, meteorolog vid Foreca.

Det blåser stundtals ordentligt och kommer att fortsätta göra detta i Göteborg och Bohuslän under eftermiddagen och kvällen på söndagen. SMHI har gått ut med en Klass 1-varning om sydvästlig vind på mellan 21 och 23 meter per sekund för hela området.

"Vindbyar från 21 m/s upp till 25 m/s. Grenar och enstaka träd knäcks. Vinden kan innebära problem för höga fordon. Om prognosen ändras till 25 m/s eller mer uppdateras varningen till en högre varningsklass" skriver SMHI.

I Strömstad har flera hushåll varit strömlösa under morgonen efter att ett träd fallit ned över en ledning. Upp emot 762 hushåll har blivit drabbade men under eftermiddagen ska de flesta abonnenter ha fått tillbaka strömmen.

Under eftermiddagen har också ett nedfallet träd ställt till det i Lindome, där en ek ska ha fallit över en gångväg. Men ingen ska ha skadats i samband med händelsen.

– Vi jobbar med att kontakta kommunen om ärendet, säger Mikael Lindgren, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten i Storgöteborg.

Tåg ställs in

Varningen har bland annat gjort att Trafikverket ställt in tåg mellan Uddevalla och Strömstad under söndagen, för att undvika att de blir stående på rälsen på grund av exempelvis nedfallande träd. Buss ersätter på sträckan. Vid lunchtid fick SOS Alarm också ett larm om ett träd som fallit vid en parkering i Sisjön, dock utan att skada varken personer eller saker. På Väg 44 från Russhed till Håsten i riktning mot Uddevalla, har också ett träd fallit ner och täckte halva körfältet på vägen.

I Halland har Trafikverket också valt att ställa in avgångar på sträckan Halmstad till Värnamo, just på grund av de hårda byarna. Man meddelar att tågtrafiken väntas gå som vanligt där först under måndagen.

De starka vindarna väntas nämligen bli kortvariga, enligt Forecas prognoser.

– Vindarna beror på att ett lågtryck drar in över landet. De hårda vindarna är som starkast under eftermiddagen och kvällen, för att avta under senare kvällen och natten, säger Stina Karlsson meteorolog på vädertjänsten Foreca.

Hon uppmanar människor att ta det lugnt och vara extra uppmärksamma under blåsten.

– Saker kan ju välta, som alltid under starka vindar. Man får vara lite extra uppmärksam, säger hon.

Öst ner

Under natten till söndagen har regnet öst ner för att sedan upphöra. Men under eftermiddagen började regnet ösa ner över Göteborg igen.

– Det är den andra omgången av regn som kommer här. Det är en värmefront som drar in över Västsverige. Och den föregås av regn, som vi märkte av under natten. Och nu kommer regnet bakom den, säger Ian Engbom, även han meteorolog på Foreca.

Som mest regnade det under natten, men ansenliga mängder har också kommit under eftermiddagen. Och regnet fortsätter fram till midanatt.

– Sedan lugnar det ner sig. Det kan bli något regnstänk i början av måndagen, men vid lunchtid blir det mer uppehåll, säger han.

Då kommer solen

För nästa vecka ska vädret bli mer behagligt, i alla fall för de som gillar solsken. Redan under måndagen kan göteborgarna se fram emot solglimtar.

– Under måndagen kommer uppklarnande väder, med en del solchanser och under tisdagen rör sig en högtrycksrygg in över området. Då blir det stabilt väder – soligt och inga moln, med temperaturer på mellan 0 och fem plusgrader, säger Stina Karlsson.

Längre fram i veckan förväntas vädret dock bli mer ostadigt – och redan under onsdagen är det dags att plocka fram paraplyerna igen.

– Då blir det lite sämre väder och det kan komma en del regn, säger Stina Karlsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.