Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fram till lördag morgon har SMHI lagt ut en gul kulingsvarning kring Kattegatt. ”Det berör främst havet och närmast kusten
Fram till lördag morgon har SMHI lagt ut en gul kulingsvarning kring Kattegatt. ”Det berör främst havet och närmast kusten", säger Linnea Rehn, meteorolog på SMHI. Bild: Robin Aron

SMHI varnar för blåst: ”Stökigt till havs”

SMHI har lagt ut en gul kulingsvarning över området kring Kattegatt. Det kan leda till problem för både kollektivtrafiken och små yrkesfartyg.
– Det blir stökigt till havs, säger Linnea Rehn, meteorolog på SMHI.

Från klockan 15.00 på fredagen och tolv timmar framåt har SMHI lagt ut en gul varning gällande kuling vid Kattegatt.

– Vi har ett lågtryck som håller på att passera södra Norrland, vilket gör att det blir väldigt blåsigt i sydvästra Sverige, säger Linnea Rehn, meteorolog på SMHI.

Hon berättar att gula varningar är den lägsta på SMHI:s tregradiga skala, och att den här typen av kulingsvarning är vanliga i Västsverige.

Rejäl blåst i väst

– Det är främst på havet och närmast kusten varningen berör. Men det kommer även vara blåsigt i städerna, vilket kan leda till att lösa föremål blåser omkring, eller ställa till det med förseningar och inställda avgångar i kollektivtrafiken.

För att SMHI ska gå ut med varningarna måste det blåsa 14 meter per sekund.

– Det blir stökigt till havs. Det kanske inte finns så mycket fritidsbåtar ute så här års, men hade det varit sommar hade vi även avrått till att man ger sig ut på havet.

LÄS MER: Meteorologen varnar – då blir det halka

LÄS MER: Göteborgs väderrekord sedan 2010

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.