Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/9

SMHI klass-2 varnar: Nu kommer snön

Ishalka, snöfall och mycket hårda vindbyar – SMHI varnar för besvärligt väder det kommande dygnet. För vissa delar av landet gäller klass 2-varning. Därefter kommer vinterkylan. - Det kan bli en hel del störningar och en fara för allmänheten, säger Christoffer Hallgren, meteorolog vid väderinstitutet Foreca.

Stora delar av SMHI:s Sverigekarta täcks av klass 1-varningar det kommande dygnet. För Stockholms län utom Roslagskusten gäller klass 2-varning för ymnigt snöfall som i kombination med hårda vindar kan ge kraftig drivbildning.

Christoffer Hallgren, meteorolog vid väderinstitutet Foreca berättar att man bör se upp på vägarna de kommande dagarna:

- Det kan bli en hel del störningar och en fara för allmänheten. Så det kan bli problem i trafiken. Det är alltid bra att packa ner spade i bagageluckan, så man inte råkar illa ut, säger han.

Destination Gotland har ställt in samtliga turer med färjorna till och från Gotland under onsdagen, på grund av de hårda vindarna, med väntade vindhastigheter på upp emot 24 meter i sekunden, rapporterar SVT Nyheter Öst.

Inställda bussar

Redan under tisdagsförmiddagen drabbades västra Götaland av svår ishalka med trafikolyckor och inställda bussturer som följd.

- Ett nederbördsområde västerifrån har gjort att vi fått regn på kalla vägbanor som gjort att det fryst till väldigt snabbt, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Tommy Nyman, polisens presstalesman i region Väst har under tisdagen varnat för ishalkan:

– Det är jättehalt. Se till att anpassa hastigheten till rådande väglag och lyssna på trafikradion för att höra om vad som händer ute på vägarna, sa han tidigare.

Även en svår olycka inträffade i Varberg på en mindre väg, då en man i 20-årsåldern dog i samband med olyckan.

Kraftigt snöfall

Det har börjat snöa över Jämtland, Dalarna och Örebro län och snöfallet rör sig under kvällen och natten vidare mot sydost över delar av Svealand och Götaland, där klass 1-varning för snöfall utfärdats. Lokalt kan det röra sig om stora snömängder.

- De största mängderna kommer vi troligen att få i Jämtlands län där det lokalt kan röra sig om ett par decimeter snö, säger Alexandra Ohlsson.

Under onsdagen avtar snöfallet, men kan hänga kvar över Gotland, där SMHI också varnar för mycket hårda vindbyar. Det kan också förekomma snöbyar längs ostkusten.

Minus i hela landet

Under onsdagen faller temperaturerna och det väntas bli minusgrader i så gott som hela landet.

- Det ser ut att kunna bli riktigt kallt upp över Norrbottens län. Här kan vi få temperaturer mitt på dagen på mellan 20 och 25 minusgrader.

Längre söderut väntas mer beskedliga temperaturer och längst i söder kan det pendla runt nollan. Minusgraderna är även på väg in över Göteborgsområdet.

På torsdag har kölden troligen tagit ett ordentligt grepp över hela landet, men redan på fredag kan det börja bli mildare igen och ett nytt nederbördsområde kommer in västerifrån.

- Det kommer att bli riktigt kallt på torsdag i hela landet. Man bör också oroa sig för ishalkan, säger Christoffer Hallgren, meteorolog vid väderinstitutet Foreca.

Han berättar att kylan kommer att hålla i sig fram till helgen.

- Därefter blir det mildare temperaturer, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.