Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

När Annelie upptäckte nazisterna på torget i Stenungsund bestämde hon sig för att konfrontera dem tillsammans med sin fyraårige son. Bild: Mikael Berglund

Småbarnsmamman tog diskussionen med NMR

När nazisterna markerade sin närvaro på torget i staden där Anneli Myremark, 34, är uppvuxen kände småbarnsmamman att hon inte hade något val. Med sin fyraårige son på armen bestämde hon sig för att konfrontera dem.
– Jag tycker det är allas plikt att ifrågasätta den här typen av åsikter, säger Anneli Myremark.

När Annelie Myremark, som bor i Masthugget i Göteborg, i helgen var på besök i Stenungsund där hon är uppvuxen var även den nazistiska organisationen NMR på plats i samhället.

Genom att poserar med flaggor och dela ut flygblad markerade nazisterna sin närvaro bland människorna på Stenungstorg. När Anneli Myremark såg vad som pågick bestämde hon sig för att ifrågasätta deras åsikter.

– För mig känns det nästan konstigt att det här uppmärksammas. För mig är det en liten sak. Jag tycker ofta att de får stå oemotsagda. Jag tycker att det är allas plikt att ifrågasätta deras åsikter om man själv inte håller med om dem, säger Anneli Myremark som tidigare har intervjuats av Lokaltidningen STO.

Förberedde sin son

Småbarnsmamman berättar att hon ändå övervägde om hon skulle ta mig sig sin lille son fram till de omkring fem NMR-männen som fanns på plats.

– Naturligtvis vill jag inte skrämma mitt barn, samtidigt vill jag att han ska lära sig att det är okej att argumentera för sina åsikter och att man ibland måste göra det även om det riskerar att bli lite obehagligt. Jag förberedde honom också på att det kunde komma att uppstå en konflikt, säger Anneli Myremark.

Hon berättar att hon stundtals upplevde diskussionen som givande – på så sätt att hon själv upptäckte att hon hade fördomar om de unga männen som engagerar sig i NMR.

– Till en början ville jag veta om de inte skämdes och förstår att de gör människor rädda och oroliga. Sedan hade vi en diskussion. På ett sätt var det väldigt bra, den slog omkull vissa fördomar som jag själv hade om deras världsbild och bild om framtiden, säger Anneli och utvecklar vad hon menar:

– Deras sätt att tänka var faktiskt ännu värre än vad jag trodde. De berättade att de tror på total segregation och inget som helst samröre mellan olika kulturer och vad de kallar för raser. De anser att det är deras plikt att genomföra att det blir så för att "säkra vår ras".

Anneli Myremark. . Bild: Privat

"De cirkulerade runt mig"

Anneli berättar att hon upplevde delar av diskussionen som hotfull och hetsig.

– Det som gjorde att det kändes hotfullt har inte bara att göra med att de är nazister utan sättet de rör sig på när de argumenterar. När jag gick fram till en person gled en annan in framför för att föra hans talan och efter en tids diskussion, gled en tredje person in. Det kändes som att de cirkulerade runt mig och bytte plats när någon började få slut på argument. Jag vet inte om det är en taktik eller om det bara är deras sätt att umgås.

Anneli Myremark berättar att hon i efterhand inte ångrar beslutet att konfrontera nazisterna. Däremot känner hon att hon inte riktigt fick sagt allt hon ville.

– Jag hade önskat att jag hade kunnat gå hem och samla mig för att ha kunnat komma tillbaka och ställa fler frågor. Nu har jag 1 000 följdfrågor som jag måste ta upp nästa gång jag möter dem, säger småbarnsmamman.

Polisen uppger att man hade en patrull vid platsen under tiden NMR:s representanter befann sig vid torget för att dela ut flyers, vilket man inte behöver några särskilda tillstånd för att få dela ut. Enligt polisen beskrivs stämningen vid platsen ha varit lugn.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.