Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sluta röka eller riskera jobbet

Skaraborgs sjukhus inför totalt rökförbud på hela sjukhusområdet. Den som bryter mot förbudet riskerar arbetsrättsliga åtgärder.

Det är tretton år sedan ett första beslut om rökförbud togs. Men med det här beslutet införs totalt rökförbud på hela sjukhusområdet, alltså även utomhus. Det gäller inte bara sjukhuset i Skövde utan även sjukhusen i Falköping, Mariestad och Lidköping, rapporterar Västnytt. Förbudet införs från och med sista maj.

Trots att ett beslut om rökförbud togs för tretton år sedan har sjukhusledningen inte lyckats genomföra det. Men nu ska det satsas på informationskampanj och utbildning, eftersom sjukhusledningen inte vill att personal luktar rök när de behandlar patienter. Patienterna läker dessutom snabbare om de inte röker under pågående behandling.

Kampanjen beräknas kosta ett par miljoner kronor.

Skulle det visa sig att personal fortfarande röker inom sjukhusområdet, trots upprepade diskussioner, utbildning och rökavvänjningsinsatser, kan det enligt stabschef Eva Sundström bli aktuellt med arbetsrättsliga åtgärder.

Sahlgrenska universitetssjukhuset införde, som första universitetssjukhus i landet, ett helt rökfritt sjukhusområde den 1 mars förra året. Och förbudet har gett resultat.

- Det har gått förvånansvärt bra, säger Erica Sandberg, processledare för Hälsofrämjande sjukhus på SU. Det är lite fler som röker nu jämfört med när förbudet var nytt och informationskampanjen var igång i mars i fjol, men det är betydligt färre än innan förbudet infördes och vi tog bort rökkurerna.

Var tredje månad görs en kontroll av hur många som röker på området. Det görs genom observationer vid en särskild tidpunkt på olika platser på sjukhusområdet. Att det fortfarande finns platser där folk smygröker är känt, men även det har minskat.

- Alla har rätt till en rökfri miljö, men framför allt görs ju det här för patienterna, säger Erica Sandberg.

Flera landsting har hört av sig till SU för att höra vad satsningen gett för resultat, och fler börjar också följa efter.

- Östergötlands landsting har tagit beslut om en helt rökfri verksamhet som ska införas från januari 2016, säger Erica Sandberg. Många har också hört av sig och undrat hur det går. Och det känns ju roligt att SU kan vara en föregångare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.