Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Kristine Rygge är vaccinsamordnare i Västra Götalandsregionen och förklarar att personerna som fått vaccin via den nya länken som Sveriges Radio har rapporterat om inte har fuskat sig före i vaccinkön.
Kristine Rygge är vaccinsamordnare i Västra Götalandsregionen och förklarar att personerna som fått vaccin via den nya länken som Sveriges Radio har rapporterat om inte har fuskat sig före i vaccinkön.

Slår tillbaka om fusk via ny vaccinlänk

Under tisdagen rapporterade Ekot att ytterligare en länk för bokning av vaccin spridits till obehöriga, vilket ska ha lett till att fler personer har kunnat fuska till sig vaccin. Uppgifterna tillbakavisas av regionens vaccinsamordnare.
– Det blir lätt missförstånd här att det är fusk och fiffel men det är det ju inte, säger Kristine Rygge till SVT.

I mitten av februari avslöjade GP att en länk som var tänkt för vårdpersonal hade spridits till allmänheten. Vem som helst kunde därmed boka in sig för att få vaccin. GP:s reportrar testade detta och såg att det var möjligt att få en tid utan att tillhöra de prioriterade personerna i den så kallade fas 1-gruppen.

I tisdags denna veckan rapporterade Ekot att ytterligare en länk ska ha spridits till allmänheten och att flera personer gått före i vaccinationsturordningen. Efter Ekots artikel menar Karin Fröberg, områdeschef hos VaccinDirekt, att så inte är fallet.

– Vi har inte uppfattat att vår länk har spridits till obehöriga, säger hon till SVT.

Regionen: Inget fusk

Under tisdagen rapporterade Ekot också att personer från Lidköping bland annat testat sig i Alingsås kommun. De personerna tillhör inte heller den första vaccinationsfasen, men de har ändå inte gjort något fel, menar Västra Götalandsregionens vaccinsamordnare Kristine Rygge.

Personerna är anställda av ett privat assistansbolag och har fått länken via sin arbetsgivare, enligt Rygge. Då vissa kommuner tidigt blev klara med den första vaccinationsfasen, valde de att påbörja nästa. Det är också den som personerna på det privata assistansbolaget tillhör.

Men då de via länken alltså kunde välja att vaccinera sig i vilken kommun som helst, kunde de också boka in sig för vaccinering även i kommuner som inte vara klara med den första vaccinationsfasen.

– Det blir lätt missförstånd här att det är fusk och fiffel men det är det ju inte. Det här är ju faktiskt omsorgspersonal som bokat sig via en länk som de fått av sin arbetsgivare, säger vaccinsamordnare Kristine Rygge.

Avbokat tider för personer i fas 2

Länken ska enligt Rygge ha skickats ut redan i januari då man trodde att vaccineringen av fas 1 totalt sett skulle ha kommit längre i regionen. Då flera kommuner fortfarande inte är klara med fas 1 har tiderna för personer som ingår i fas 2, och som bokat sig via länken, avbokats.

– Man hade inte kommit så långt i fas ett som man tänkte när man skickade länken, så man har därför fått gå tillbaka och boka av dem som varit inbokade från fas två, säger Kristine Rygge till SVT.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.