Slår larm om psykboende

ANNONS
|

I en skrivelse till myndigheten beskrivs problemen. Personal som ska ha sovande jour på nätterna får allt som oftast vara vakna, ibland hela dygn. Stress smittar av sig på de boende som med diagnoser som schizofreni och Aspergers syndrom behöver struktur och lugn. Just nu utreds också en Lex Sarah-anmälan där en vårdtagare ska ha fallit och råkat illa ut flera gånger.

– Det här påverkar vår arbetsmiljö. Vi har inte resurser och i slutändan får det konsekvenser för de boende, säger Lena Cissig, skyddsombud på Kållekärrs gruppboende.

Tjörns kommun har svarat på skrivelsen och åtgärder planeras. Dessa består bland annat i en omlokalisering av personal där kommunens nattpatrull och nattsjuksköterskorna ska placeras i samma lokaler som boendet. Men enligt personalen är det ingen bra plan eftersom det bara skulle öka stressen för vårdtagarna med fler människor som cirkulerar.

ANNONS

Kommunals huvudskyddsombud på Tjörn kommer nu att driva ärendet vidare till Arbetsmiljöverket centralt.

Och arbetsgivaren, Tjörns kommun, svarar:

– Först och främst ska vi prova och se om de åtgärder vi nu sätter in hjälper och det ska naturligtvis utvärderas kontinuerligt. Anmälan till Arbetsmiljöverket välkomnas. Kanske kan vi komma fram till en gemensam bedömning om vad som är rätt eller fel väg att gå, säger Ingegärd Gundersvik, enhetschef för funktionshinder.

ANNONS