Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/8

Slår ett slag för fler unga i rörelse

Med hjälp av statliga pengar har kommunerna i år kunnat erbjuda barn och ungdomar fler aktiviteter än vanligt under sommaren. I Ale har boxningsklubben erbjudit öppen träning tre dagar i veckan.

– Kom igen! Försök hålla upp axlarna, annars är det fusk, säger tränaren Shadrach Odhiambo, VM-bronsmedaljör 1982 och svensk landslagsboxare i två olympiska spel under en tuff uppvärmning för de flesta av kroppens muskler.
Till Ale boxningsklubbs lilla lokal i Kulturum, tidigare Ale gymnasium, har ett sammanlagt ett 15-tal ungdomar kommit för att träna under sommaren. Ungefär hälften tränar där regelbundet och hälften har testat vid något eller några tillfällen.
– Det är för första gången jag är här. Jag var inne i idrottshallen och tränade basket innan, men jag gick hit för jag känner alla här. Det känns kul att träna något annat, säger Hakim Ahmed.

Likt övriga svenska kommuner har Ale kunnat söka statliga bidrag för att i högre utsträckning än tidigare kunna erbjuda gratis kultur- och idrottsaktiviteter till barn och ungdomar i sommar. Kommunen fick 314 000 kronor och har för detta engagerat föreningar och organisationer inom bland annat friidrott, parkour och slöjd. Och i nästa vecka blir det tre dagars prova-på-cirkus på Kulturum.
– Det vi har velat i år är att allt ska kännas lite spontant. Det ska vara enkelt att vara med och intresset har varit bra, säger Antonia Karlsson, kultursekreterare vid kommunens kultur- och fritidsenhet.

I boxningslokalen har uppvärmningen övergått till slag- och försvarsträning där ungdomarna turas om att slå mot den forne olympiaboxaren.
– För mig personligen blir det en möjlighet att träna extra och för klubben jag älskar blir det en chans att locka till sig fler boxare, säger ungdomsboxaren Edvin Ketabati som även stöttar som hjälptränare.

Shadrach Odhiambo uppskattar sommarens extraträningar av ytterligare anledningar.
– Det har blivit mindre fysisk aktivitet i Sverige. Alldeles för många, både barn och vuxna, rör inte på sina kroppar. De som kommer hit tycker att det är jätteroligt och man behöver inte vara bäst. Alla får träna på sin nivå, bara man rör på sig, samtidigt som man får lära sig den grundläggande disciplinen inom boxningen. 
– Det är något fint att två personer kan slå varandra i ringen, men ändå vara vänner, säger Edvin Ketabati när han kramar om klubbkompisen Eros Lopez efter en hård och jämn treminutersrond.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.