Efterlyser fler män. Margareta Samuelsson, volontärsamordnare i Mölndal och Dan Grunditz, som själv arbetar som volontär i kommunen, hoppas att fler tar chansen. Bild: Camilla Moestedt
Efterlyser fler män. Margareta Samuelsson, volontärsamordnare i Mölndal och Dan Grunditz, som själv arbetar som volontär i kommunen, hoppas att fler tar chansen. Bild: Camilla Moestedt

Slår ett slag för fler manliga volontärer

I fyra år har Dan Grunditz, 60, kämpat mot sjukdomen ALS. Så sent som för någon vecka sedan råkade han ut för en olycka som var nära att kosta honom livet. Men Dan planerar redan vårens kommande aktiviteter som volontär.

ANNONS
|

– Jag drabbades av koldioxidförgiftning som en följd av sjukdomen som gör att jag stundvis har väldigt svårt att andas. Jag var väldigt illa däran och fick åka ambulans in till sjukhuset och var faktiskt bara en hårsmån från att dö, berättar han när vi träffas hemma i villan i Eklanda i Mölndal.

Den allvarliga händelsen verkar dock inte ha fått honom att tappa livsgnistan, tvärtom. Han berättar entusiastiskt om herrklubben han som volontär leder på Fässbergs äldreboende en dag i veckan sedan drygt ett och ett halvt år tillbaka.

– I förra veckan fick vi förstås ställa in, men på torsdag kör vi igen, lovar Dan som redan börjat planera för kommande aktiviteter. Bland annat en grillfest nu när vårvärmen äntligen infunnit sig.

ANNONS

Bland övriga tillställningar han anordnat tillsammans med de cirka tio deltagarna i herrgruppen nämner han allt från bildvisning från olika resor han själv gjort genom åren, öl- och whiskyprovning till föredrag på olika tema av inbjudna gäster.

– Vi hade bland annat besök av min assistents pappa som är 92 år och låg inkallad i Nordnorge under andra världskriget. Han har skrivit en bok om detta och berättade väldigt fängslande och väckte också många minnen till liv hos de allra äldsta som själva minns den tiden, berättar Dan Grunditz.

Han älskar jobbet som volontär och hoppas att han kan inspirera fler att som han engagera sig. En önskan som delas av Margareta Samuelsson, volontärsamordnare i Mölndal.

– I Mölndal har vi i nuläget 187 volontärer, men bara en tredjedel av dem är män. Det finns en stor efterfrågan efter fler, både till våra olika äldreboenden och träffpunkter. Vi söker även fler som vill engagera sig för att hjälpa nyanlända med språket.

– Många kvinnor, som i högre grad söker sociala kontakter, hjälper redan till. Men får att få en jämnare fördelning skulle vi även vilja se fler män som engagerade sig, då vi hela tiden möts av en stor efterfrågan om just detta i alla våra verksamheter. Jag skulle nog vilja påstå att det tyvärr ser likadant ut över hela landet.

ANNONS

Dan Grunditz kan bara heja på alla män.

– Det är toppenroligt och ger så otroligt mycket tillbaka. Jag hoppas verkligen att fler hakar på!

Fakta: Kommunalt volontärsarbete

  1. Fler volontärer som kan tänka sig att ställa upp och hjälpa till som exempelvis värd, aktivitetsledare eller högläsare på en träffpunkt eller ett äldreboende efterlyses i de flesta kommuner i Göteborgsregionen. Mer information finns på respektive kommuns hemsida.
  2. Framför allt många fler manliga volontärer efterfrågas också för att hjälpa nyanlända med språket. Både på tu man hand som så kallad språkvän och på de språkcaféer där deltagare regelbundet träffas för att träna svenska.
  3. Som volontär jobbar man ideellt, men blir också inbjuden till volontärträffar, utbildning och föreläsningar. Tiden och omfattning av sitt engagemang bestämmer man själv.
ANNONS