Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skogsbrand bröt ut efter en trafikolycka vid Bratteröd den 5 augusti Läsarfilm

Släckningsarbete fortsätter vid Bratteröd

Vattenbombning med hjälp av helikoptrar återupptogs på måndagsmorgonen, men under eftermiddagen kom besked om att helikoptrarna nu skulle vila.
– På tisdag får vi omvärdera om helikoptrarna behövs igen. Nu ska vi jobba från marken med att gå i terrängen och släcka, säger Thomas Paulsson, kommunikatör vid räddningstjänsten Mitt Bohuslän.

Under måndagsmorgonen byttes den personal som kämpat mot branden under natten ut, mot en ny utvilad styrka. Det handlar för räddningstjänsten Mitt Bohusläns del om en styrka på 20 man.

Men de var inte ensamma utan har haft förstärkning från Norra Älvsborgs räddningstjänstförbund, med tre släckningsbilar och 15 man. Dessutom har 25 man från hemvärnet varit på plats sedan sena söndagskvällen.

– Det är brandutbildad hemvärnspersonal, de jobbar aktivt med släckning. Räddningspersonal sköter utrustning, som pumpar, medan hemvärnet står i fronten med slang, sa Thomas Paulsson, kommunikatör på räddningstjänsten Mitt Bohuslän.

Förutom dessa styrkor har det under måndagsmorgonen anlänt ny förstärkning från Tanum, Stenungsund och Orust. Det handlar sammanlagt om ytterligare tre släckbilar och 15 man.

– De var inte inblandade i går men kommer i dag, Vi har gott om markpersonal på plats, sa Thomas Paulsson.

LÄS MER: Brand efter husbilskrock

Övergår till marksläckning

De två helikoptrarna som under söndagskvällen vattenbombade området återupptog sitt släckningsarbete vid halv sextiden på måndagsmorgonen, när det var tillräckligt ljust. Men under måndagseftermiddagen kom besked om att helikoptrarna skulle få vila och att arbete istället skulle utföras från marken.

– Det är markpersonal som håller på med brandsläckning i skogen, det finns inga öppna lågor längre utan glödbränder i terrängen . Då är det bättre att komma nära, sa Thomas Paulsson.

Farlig terräng

Helikoptrarna, som dirigeras av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), var alltså de som först stod för släckningen av själva branden, markpersonalen var till en början inte inblandade då det var för farligt.

– Det är så att det är väldigt brant terräng, det är sänkor och bergspartier. Det är svårt att gå där allmänt, även om det inte brinner. Sen har vi fått rapporter att där det började brinna inledningsvis har träd brunnit av, det är ytterligare en säkerhetsrisk. Det är risk att vi ramlar ner eller nåt ramlar ner på oss, sa Thomas Paulsson.

Markpersonalens jobb var då att hålla begränsningslinjer så att branden inte skulle spridas.

Använder gödselspridare

Bland annat har det används gödselspridare för att kunna sprida ut vatten över stora ytor. Det brandhärjade området uppskattas till att omfatta cirka 50 hektar. Det totala området som berörs av insatsen bedöms vara mellan 80 och 100 hektar stort med avspärrningarna inräknat.

Räddningstjänsten meddelade vid 10-tiden på måndagen att man har branden under kontroll och att man nu successivt kommer kunna dra ner på personalstyrkan.

– Väderprognosen är gynnsam och släckningsläget med, sa Thomas Paulsson.

De är flera orsaker som ligger bakom framgången: Vattenbombningen från luften, de stora personalresurserna och att luften är något kallare än tidigare och att det i stort sett är vindstilla.

Under tisdagsmorgon kommer beslut fattas om det fortsatta arbetet.

– Det kommer blir en minskning av antal personal från och med imorgon och då ska vi också omvärdera om helikoptrarna behövs igen, sa Thomas Paulsson på måndagseftermiddagen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.