Bua i Halland är ett klassiskt fiskarsamhälle. Men det kan bli så att samtliga båtar i hamnen skrotas.
Bua i Halland är ett klassiskt fiskarsamhälle. Men det kan bli så att samtliga båtar i hamnen skrotas.

Skrotning som lönar sig

ANNONS
|

Ett exempel är en fiskare i Halland som tänkte sälja sin båt privat för 1,3 miljoner kronor, men istället valde Fiskeriverkets skrotningskampanj – och kunde kvittera ut 3,1 miljoner i bidrag. Det ger en ”vinst” på 1,8 miljoner kronor.

- Så kan det säkert vara. Vi värderar ju inte själva båten utan går på hur mycket fisk den har dragit upp och hur mycket den har varit aktiv, säger David Bennsten på Fiskeriverket, som är handläggare för strukturstödsenheten.

Tidigare har en kampanj hållits för Östersjön. Där hade båtar från västkusten, som fiskade i Östersjön, förtur till skrotning.

- Nu är nästa kampanj redan igång och den rör västkusten. Fiskare har till den sista juli på sig att söka om skrotningsbidrag. Men vi har redan fattat ett antal beslut rörande fartyg på västkusten.

ANNONS

Ytterligare ett dilemma är att fiskarna efter att ha skrotat båten kan köpa en splitter ny båt och ändå tjäna en slant på det. Om de dessutom köper en båt under tio meter så slipper de alla regler om antalet fiskedagar, som GP tidigare skrivit om.

- Det görs nu fartyg som är 9,99 meter och då får de fiska fritt och konkurrera med oss andra fiskare. De kan inte gå ut i hårt väder, men de kan fiska precis när som helst vilket ger en enorm fördel. Det här har satts i system och det är många som har gjort stora vinster på sina gamla båtar, säger en fiskare till GP.

- Jag känner till båtar som är 70 år gamla som gett 4–5 miljoner kronor i skrotningsbidrag. Det är båtarna naturligtvis inte värda, men de har dragit upp så mycket fisk att de får de här pengarna.

David Bennsten på Fiskeriverket:

- Jag har också hört om de här båtarna på 9,99 meter. Det kan naturligtvis också vara ett bekymmer. Risken är stor för att det blir ett utökat fiske istället. Effekten för skrotningskampanjen uteblir ju.

Det kan bli aktuellt att reglerna skärps även mot båtar under tio meter.

ANNONS

- Vi har pratat om att införa liknande regler för de mindre båtarna, men jag vet inte exakt hur långt det ärendet har hunnit, säger David Bennsten.

ANNONS