Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Skridskoåkare igenom isen – förd till sjukhus

Två långfärdsskridskoåkare har gått igenom isen på Vänern utanför Lidköping.
Enligt SOS Alarm fördes en av dem under eftermiddagen i ambulans till sjukhus.

Larmet om olyckan kom in till SOS Alarm klockan 16.06 på söndagseftermiddagen. Cirka 700 meter utanför badplatsen Svalnäs ska då två personer som var ute och åkte långfärdsskridskor ha gått igenom isen på Vänern. Laila Svendsen är räddningsledare på Sjö- och flygräddningscentralen, JRCC ,och berättar att de nödställda räddats upp ur vattnet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Enligt inringaren ska de ha varit i vattnet i mellan åtta till tio minuter. Personer i närheten ska ha dragit upp dem genom att kasta dit linor till dem, säger Laila Svendsen.

Enligt JRCC:s uppgifter ska personerna efter att det räddats ha kunnat stå upp för egen kraft.

Vid 17.,30-tiden meddelade SOS Alarm att en av de räddade personerna hade förts i ambulans med sjukhus för ytterligare vård.

Till en början larmades även en ambulanshelikopter till platsen, men den har enligt SOS larmats tillbaka utan att ha lastat någon person.

LÄS MER: Allmänheten varnas – isarna på Delsjön inte säkra

Osäkra vårisar

Experter varnade tidigare i veckan från att ge sig ut på isarna i Göteborgsområdet. Detta på grund av att vattennivån har höjts och sänkts efter att Göteborgs Stad har tagit vatten från Delsjöarna till Göta Älv.

– Jag har redan fått informera arrangören till en fisketävling att det inte är någon bra idé och ska ge mig ut dit nu för att kontrollera isarna, sa Charlie Malmgren till GP på fredagskvällen.

Generellt ska man vara väldigt försiktig med vårisar. De kan vara bra på morgonen när det varit kallt på natten, men isarnas förutsättningar kan ändras väldigt snabbt om temperaturen på dagen går upp.

– Man ska aldrig ge sig ut ensam och aldrig utan ordentlig utrustning, säger Ingrid Erron, Meteorolog på Foreca.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.