Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Alingsås kommun ligger i framkant när det gäller digitalisering inom skolan. Bild: Izabelle Nordfjell/TT

Skolor i Alingsås kan få utmärkelse för bra IT-arbete

Alingsås kommun ligger i framkant när det gäller digitalisering inom skolan. Nu är de en av sex finalister som har chans att vinna Guldtrappan.

– Vi har arbetet medvetet med det här så det känns roligt att få ett erkännande utanför kommunen, säger Torbjörn Ott som är lärare i svenska och historia och lektor i tillämpad IT vid Alströmergymnasiet.
Bakgrunden till att Alingsås kultur- och utbildningsförvaltning, verksamhet utbildning, har gått vidare i tävlingen är att kommunen sticker ut när det gäller sättet som skolan systematiskt jobbar med och utvärderar digitaliseringen. 
För cirka två år sedan började förvaltningen arbeta efter en digital agenda, det vill säga en plan för att digitalisera verksamheterna, som kultur- och utbildningsnämnden beslutat om. I den finns elva mätbara mål, exempelvis tillgången på digitala hjälpmedel inom skolan och kompetens bland lärare.
– Det handlar också om att använda tekniken på rätt sätt, den ska inte bara finnas där.

I dag arbetar de flesta skolor med digitalisering, men Torbjörn Ott tror att få har ett så genomgripande dokument att utgå ifrån som i Alingsås. Hans egen roll, som lektor i tillämpad IT, gör också att arbetet drivs framåt.
– Vi reflekterar mycket kring vad vi gör och satsar på att fortbilda alla lärare. Vi vill höja kompetensen brett och jag blir tillsammans med vissa förstelärare också en pedagogisk support i digitaliseringsfrågor.
Guldtrappen delas ut årligen av stiftelsen Yngve Lindbergs minne med samarbetspartners som Skolverket, Specialpedagogiska skolmyndigheten och Sveriges kommuner och landsting. En jury utser vinnarna som presenteras i juni.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.