Skolkök skapar ny meny av gamla och fula råvaror

På Backaskolan i Landvetter lagas mat av råvaror som annars skulle ha kastats. De gör rätter av det som finns tillgängligt och är noga med att minimera matsvinnet. …– Det är sjukt hur mycket mat som slängs, säger den köksansvarige Mats Andersson.

ANNONS
|

I Backaskolans kök är det full aktivitet inför lunchen. På skolan går än så länge bara elever i förskoleklass och årskurs 1 men så småningom ska det bli en F-3-skola.

– Ibland kan det vara svårt att få yngre barn att våga smaka, vi får jobba mycket med färg och form, säger Mats Andersson som är köksansvarig.

Den här dagen är det champinjonsoppa som ska tillagas. Till det serveras nybakat bröd och olika ugnsrostade grönsaker.

– Vi har ingen veckomeny utan gör matsedeln dag för dag beroende på vad vi har för råvaror.

Ungefär två gånger i veckan får köket leverans från ett frukt- och grönsaksföretag. Skolan köper in grönsaker som annars skulle ha kastats, till ett lägre pris.

ANNONS

– Den här gången fick vi massor av ekologiska champinjoner.

Grönsakerna har skavanker och skönhetsfel som gör att de inte kan säljas – men det mesta är fullt ätbart.

– Vi kan få in hela nät med clementiner där en är möglig.

Bananer med lite fläckar på, något övermogna tomater eller purjolök är annat de kan få levererat. Det som inte hinner tillagas kan ofta frysas ner och användas senare.

– Nästan all mat vi lagar gör vi på det vi får in, men vi får stödköpa en del saker som fisk och kött.

Basvaror som mjölk och torrvaror har de stående beställningar på. Ibland kan de köpa in överbliven mat, eller varor med kort hållbarhet, även från andra leverantörer eller butiker.

– Ibland hittar vi klipp men det gäller att ligga på en del själv.

När maten har lagats och serverats gäller det att tänka på nästa steg för att minska svinnet. Det barnen inte äter upp kommer tillbaka till köket.

– Jag har en låda med grönsaker som blev över från frukosten, det mixar jag ner och gör bröd av nu, säger kocken Roger Ellevad som jobbar tillfälligt i köket.

Mats Andersson tycker det är roligt att få improvisera, vara kreativ och tänka på miljön i matlagningen. Mycket av det som lagas är vegetariskt.

ANNONS

– Vi brukar ha kött två dagar i veckan ungefär.

Han tror att fler kockar kommer använda sig av överbliven mat i framtiden.

– Jag tror att fler skolor skulle kunna göra det här, och även restauranger.

Fakta: Backaskolan

  1. Backaskolan i Härryda kommun är en ny skola som startade hösten 2017. Skolan består inledningsvis av elever i förskoleklass och årskurs 1 men kommer så småningom att ha klasserna F-3 (totalt 320 elever) samt fritidshem.
  2. Maten lagas på plats i skolans kök och tanken är att miljö och hållbar utveckling ska genomsyra köket och måltiderna.
ANNONS