Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/22

Skogsbrand spred sig utanför Vänersborg

En brand rasade i skogen vid Boteredssjön norr om Vänersborg. Vid 18-tiden fick räddningstjänsten kontroll över branden.

 

På måndagseftermiddagen larmades räddningstjänsten till skogen i Botered. Rök kunde ses över trätopparna, men en eventuell brandhärd var svår först svår att upptäcka.

Räddningstjänsten tog därför hjälp av skogsbrandflyget för att fotografera området. Vid 15.15-tiden rapporterades det om kraftigrökutveckling, men det kunde inte fastställas på hur stort område det brann. Området ligger också otillgängligt till, men vid 16-tiden hade brandmän nått fram till de öppna lågorna.

Räddningstjänstens styrkor från Trollhättan, Vänersborg och skogsbrandsenheten från Högsäter var först på plats. Senare tillkallades även räddningstjänsten i Brålanda.

E45 fick stängas av under en stund på grund av den kraftiga rökutvecklingen och för att räddningstjänsten skulle få plats med sina räddningsfordon.

Torr mark

– Skogen i området är väldigt tät och då går det inte att släcka från luften. Vi har också problem med den starka vinden som underhåller branden med syre och trycker på. Det blir en dubbelverkan, samtidigt som det också är väldigt torrt i marken och otillgängligt att ta sig fram. Dessutom försvåras arbetet ytterligare då det är mycket rök, säger Hans Därnemyr.

Vi 16-tiden kunde räddningstjänsten konstatera att det brann kraftigt på en yta på 100 gånger 100 meter. 

– Det låter inte som ett så stort område, men situationen är oberäknelig, konstaterar Därnemyr.

Vid 17-tiden hade räddningstjänsten 20-25 man på plats och en båt hade satts i sjön.

– En pump finns i båten så vi även kan komma åt att angripa branden från sjösidan. Just nu trycker vi på rätt bra, säger Hans Därnemyr.

Polishelikopter hjälpte till

En polishelikopter anslöt sig till släckningarbetet vid 16:30-tiden.

– Polisen ska ta bilder så vi får en bättre bild över området, fortsätter Därnemyr.

Polishelikopterns bilder gjorde sen att räddningstjänsten fick bekräftat att de hade kontroll på branden.

– Polisens kamera upptäckte att det bara var några små brandhärdar kvar, säger Hans Därnemyr.

Räddningstjänsten fortsatte med eftersläckningsarbete under kvällen och polishelikoptern kunde lämna området vid 17:30-tiden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.