Skogsbrand i naturreservatet Svartedalen

Räddningstjänsten har en pågående insats i Svartedalen där en skogsbrand spridit sig under dagen. Även brandflyg deltar i släckningsarbetet. Vid 20-tiden var branden inringad och under kontroll.

ANNONS
|

Räddningstjänsten fick in ett larm i morse vid 08-tiden om en skogsbrand i naturreservatet Svartedalen i Stenungsund.

Vid 12.30-tiden beräknades branden vara omkring 3 x 300 meter med en cirka 100 meter bred front. Åtta enheter är på på plats och en helikopter används för att vattenbomba branden.

Terrängen gör det också svårt för räddningstjänstens enheter att komma fram och än så länge är det oklart när branden kommer att vara släckt.

– Det kan ta allt mellan 12-24 timmar enligt räddningstjänst på plats, säger Christer Dyrfelt, larm- och ledningsoperatör.

Vid 16-tiden har två enheter avvecklats och branden sprider sig inte lika kraftigt. Förhoppningen är att kunna ringa in branden snart.

ANNONS

Trots att enheter har skickats hem är det fortfarande osäkert hur lång tid släckningsarbetet kommer att ta.

Brandflyg har slutat flyga över området men en helikopter fortsätter att släcka med vattenbomber från ovan.

– Just nu pågår det lite successivt personalbyte men antalet enheter kommer vara det samma ett tag till, säger larm- och ledningsoperatör Bosse Johansson.

Under kontroll

Vid 20-tiden var branden inringad och under kontroll. Räddningstjänsten har en enhet och flera helikoptrar fortfarande på plats.

– Vi räknar med att hålla på med släckningsarbetet till mörkrets inbrott vid klockan 22. Nu är det glödbränder de håller på att släcka. De kommer att återkomma till skogen imorgon bitti igen, säger Lotta Molander larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten i Storgöteborg.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS